Makers "Blue planet II" pareren kritiek: "Het leeuwendeel is in het wild gefilmd"

Alle beelden in "Blue planet II" zijn in het wild gemaakt, op enkele scènes na die onder gecontroleerde omstandigheden zijn gefilmd. Dat zeggen de makers van de nieuwe documentaire natuurreeks in een reactie op de kritiek als zouden ze hebben valsgespeeld. "We misleiden het publiek niet."

Fans van documentaire natuurreeksen hebben 29 oktober vast in hun agenda aangestipt: die dag begint op BBC 1 "Blue planet II", het prestigieuze vervolg op "The blue planet" uit 2001. Net als bij "Frozen planet" uit 2011 klinkt hier en daar kritiek dat sommige scènes onder gecontroleerde omstandigheden zijn gefilmd, bijvoorbeeld in een laboratorium.

In een gesprek met de BBC verdedigt producer James Honeyborne de methodes die de makers hanteren. "Het leeuwendeel van "Blue planet II" is in het wild gefilmd", zegt hij. "Het is een natuurhistorische serie op basis van de jongste wetenschappelijke ontdekkingen. We hebben samengewerkt met honderden wetenschappers."

"Veel wetenschappers die veldwerk doen, richten marine laboratoria op om kleine marine wezens te bestuderen. We mochten die gebruiken om macroscènes te filmen om ons publiek alle wonderen en details van het marina leven te kunnen tonen."

Close-ups

"In de aflevering "Kusten" hebben we getijdenplassen gefilmd in een marine laboratorium in Vancouver. We zouden de wilde dieren te zeer hebben verstoord indien we dit in het wild hadden gedaan. Bovendien was het de enige manier om close-ups te maken. Daarom hebben we met wetenschappers samengewerkt om een getijdenplas na te maken."

"Voor de aflevering "Diep" werkten we samen met wetenschappers op enkele onderzoeksschepen die stalen uit de diepzee verzamelden. We hebben scènes gefilmd in pikdonkere en gekoelde filmkamers aan boord van die schepen." Ook in de aflevering "Groene zeeën" hebben de makers de schuilplaats van een kreeftensoort nagebouwd.

De grote meerderheid van de kijkers heeft liever dat we de magie niet verbreken

Volgens Honeyborne waren deze kunstmatige ingrepen soms noodzakelijk. "Om het volledige portret van de oceanen te schetsen, moeten we zowel het verhaal van de minuscule als de grote wezens vertellen. Soms was het nodig om onder gecontroleerde omstandigheden te filmen om het welzijn van de dieren te garanderen. Soms deden we dat om het welzijn van de wetenschappers en de ploeg te garanderen.

"De grote meerderheid van de kijkers heeft liever dat we de magie niet verbreken. In het programma zelf leggen we daarom niet uit hoe we de scènes hebben gefilmd. We misleiden het publiek niet want op onze website leggen we al onze filmtechnieken in detail uit. Zo kunnen we onze vertrouwensrelatie met het publiek behouden."

Ook Canvas zal "Blue planet II" uitzenden. Bij ons gaan de uitzendingen op 2 januari van start.

Meest gelezen