Videospeler inladen...

Muzieklegende Fats Domino (89) is overleden

In New Orleans is Fats Domino overleden. Dat meldt het lokale tv-station WWL-TV op gezag van zijn dochter. De muzieklegende was 89.

"Blueberry hill", "Ain't that a shame" en "There goes my heart again": wie deze hits zegt, zegt Fats Domino, de pionier van de rock-'n-roll uit New Orleans. In diezelfde stad is hij gisteravond lokale tijd overleden, zo weet het tv-station WWL-TV op basis van zijn dochter.

Fats Domino werd geboren als Antoine Dominique Domino op 26 februari 1929. Al vanaf de vroege jaren 50 mengde hij invloeden uit de dixieland-muziek met rhythm and blues. Sommigen noemen zijn debuutsingle "The fat man" de eerste rock-'n-rollplaat ooit. In 1955 kende hij zijn grote doorbraak met "Ain't that a shame".

1 jaar later volgde zijn grootste hit "Blueberry hill". Daarna scoorde hij nog met "I'm walkin" en "There goes my heart again". Alles samen verkocht hij meer dan 110 miljoen platen.

Invloed

De muzikale invloed van Fats Domino op andere artiesten was erg groot, vooral dan in de jaren 60 en 70. Onder anderen Elvis Presley zei ooit tijdens een concert dat hij hem enorm had beïnvloed. Paul McCartney zou het Beatleslied "Lady Madonna" dan weer in de stijl van Fats Domino hebben geschreven.

In 1986 was Fats Domino een van de eerste namen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij was ook een ambassadeur van New Orleans. In 2005 was hij een paar dagen vermist na de orkaan Katrina. In die catastrofe verloor hij de helft van zijn gouden platen en 3 piano's. Zijn laatste optreden dateert van 2007. De laatste jaren van zijn leven was hij dement. Hij werd 89.

Opvallend: Fats Domino kon blijkbaar Vladimir Poetin tot zijn fans rekenen. Enkele jaren geleden liet de Russische president zich verleiden om op een podium "Blueberry hill" te zingen.

Meest gelezen