Nicolas Maeterlinck

NMBS heeft bijna 300 miljoen euro aan onbetaalde boetes openstaan

De NMBS heeft bijna 300 miljoen euro aan onbetaalde boetes openstaan. Dat schrijft De Morgen. Het gaat dan om het totale bedrag aan onbetaalde boetes, bijvoorbeeld voor zwartrijden, sinds 2012. Om het geld te recupereren bij de reizigers moet de NMBS nu een dure en trage juridische procedure opstarten.

De boetes die de NMBS zelf uitschrijft, bijvoorbeeld voor zwartrijden, waren in 2016 goed voor 43,2 miljoen euro. Slechts 3,9 miljoen (9 procent) daarvan is al betaald. De totale som aan onbetaalde boetes sinds 2012 is intussen opgelopen tot maar liefst 296,4 miljoen. Het gaat om cijfers die Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en die door de NMBS bevestigd worden aan onze redactie.

"Het klopt dat er op dit moment een laag percentage van de boetes die we uitschrijven aan reizigers, effectief wordt betaald", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Het probleem is volgens hem dat de procedure nu erg tijdrovend en gecompliceerd is. Zo moet de NMBS zelf een gerechtsdeurwaarder inschakelen als er geen gevolg wordt gegeven aan de vraag om te betalen.

"Als wij een boete geven, gaan we een aantal keer een herinneringsbrief sturen. We ondernemen echt wel stappen om ervoor te zorgen dat die boetes worden betaald. Maar dan nog merken we duidelijk uit de cijfers dat mensen het naast zich neerleggen of het aanvechten, en dan moet je heel die juridische procedure opstarten om het geld toch nog te recupereren", zegt Temmerman.

Administratieve boetes moeten beterschap brengen

De federale regering werkt momenteel aan een nieuw systeem waarbij de NMBS-medewerkers zelf administratieve geldboetes kunnen opleggen, vergelijkbaar met de GAS-boetes die de gemeenten uitschrijven. Dat systeem is bij De Lijn al een tijd in gebruik. Het gaat sneller en het is moeilijker om aan te ontsnappen. Al kan de boete wel nog steeds aangevochten worden.

"Het grote voordeel van die administratieve boetes is dat die juridische stappen niet moeten worden genomen als een boete niet meteen wordt betaald, wat het veel efficiënter maakt om ze te kunnen innen", zegt Temmerman.  Wanneer het nieuwe systeem effectief in werking treedt, is nog niet duidelijk. Het wetsontwerp werd deze zomer goedgekeurd door de ministerraad, maar moet nog groen licht krijgen van het parlement.

Meest gelezen