Palestijnse regisseur Zuabi: "Arabieren sterven ook op een normale manier"

“Als we het over doden in het Midden-Oosten hebben dan hebben we het over oorlog. Maar de meesten onder ons sterven op een normale manier”. Met deze boodschap trekt de Palestijnse regisseur Amir Nizar Zuabi naar ons land met zijn recentste theaterstuk “Azza”, het Arabische woord voor de drie rouwdagen die op de begrafenis volgen.

Zuabi wil in Azza een belangrijke aspect van de Arabische cultuur tonen. In vele Arabische landen worden na een begrafenis drie rouwdagen georganiseerd door de familie van de overledene. Vaak ook mannen en vrouwen apart. Zuabi beschouwt zichzelf als feminist. “Vrouwen zijn niet alleen evenwaardig als mannen, maar zelfs beter. Veel beter”.

Toch kiest hij in Azza om de mannelijke rouw te tonen omdat het voor hem als man het enige wat hij kent uit zijn cultuur. “Ik zou de vrouwelijke rouwdagen nooit kunnen beschrijven omdat ik er nooit een heb bijgewoond. Ik ben tegen de sociale scheiding van geslachten, maar toch voelde ik me meer comfortabel in het vertellen van de mannelijke rouw omdat daar ook de belachelijkste en meest interessante gesprekken gevoerd worden die op het verlies van een geliefde volgen”, zegt Zuabi.

Humor

Hoewel het stuk over de dood gaat, heeft ook humor zijn plaats in het stuk. De Arabische rouw tonen aan de Europeaan vindt hij weer niet moeilijk. In onze confrontatie met de dood hebben we veel meer met elkaar gemeen dan onze culturele verschillen doen geloven

Videospeler inladen...

Identiteitsbescherming

Zuabi komt uit Haifa. Hij heeft de Israëlische nationaliteit. Als Palestijnse theatermaker in Israël kiest hij expliciet om in het Arabisch te werken omdat het voor hem een kwestie van identiteitsbescherming is. Hij kiest er ook voor om te werken zonder subsidie van de Israëlische regering om de vrijheid te kunnen bewaren en de inhoud zelf te kunnen bepalen:

Videospeler inladen...

Gemengd gezin

De Palestijnse regisseur is getrouwd met een Joodse, Israëlische actrice. Ze proberen hun kinderen vrijzinnig op te voeden: “Mijn zoon spreekt Arabisch en Hebreeuws. Mijn dochter ook. Het wordt simpel als je hen niet in een zelf-contradictorische positie plaatst. Er is geen tegenstelling tussen de twee culturen. Er is wel een tegenstelling tussen de zionistische, Israëlische cultuur en de Palestijnse. Maar er is geen contradictie tussen de Joodse en Palestijnse cultuur. ”

Videospeler inladen...

"Eén staat, gelijke rechten"

Zuabi gelooft weinig in de tweestatenoplossing. Vooral ook omdat de politiek geen perspectief biedt voor een oplossing inzake vele kwesties: “Vandaag is het aantal kolonisten in de Palestijnse gebieden zo groot dat zelfs de Israëlische regering die niet kan ontruimen. Ik kan ook geen staat aanvaarden op 19% van historisch Palestina. Vooral ook zonder oplossing voor één miljoen Palestijnen in Israël, laat staan Palestijnen in de diaspora.”

Azza speelt vanavond om 20.30 uur nog in Bozar.

Meest gelezen