Videospeler inladen...

Presidentsverkiezingen Kenia gaan toch door

De Kenianen kunnen morgen een nieuwe president kiezen. Dat heeft de kiescommissie laten weten, nadat het Hooggerechtshof zich niet had kunnen uitspreken over een verzoek tot uitstel. Oppositieleider Odinga roept op tot een boycot. De spanning rond de Keniaanse presidentsverkiezingen nemen er alleen maar door toe.

De voorzitter van de kiescommissie, Wafula Chebukati, bevestigde dat de verkiezingen wel degelijk morgen (26 oktober) zoals gepland zullen plaatsvinden. De autoriteiten hebben de veiligheid van de kiezers gegarandeerd zo zei hij. 

Te weinig rechters

Niets stond de kiescommissie nog in de weg nadat het Hooggerechtshof zich eerder op de dag niet had kunnen uitspreken over een verzoek om de verkiezingen uit te stellen. Drie mensenrechtenactivisten hadden het Hooggerechtshof op de valreep gevraagd om de verkiezingen uit te stellen. Ze zijn bang dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zullen verlopen.

Terwijl buiten het gerechtsgebouw vrouwen in het wit gekleed opriepen tot vreedzame verkiezingen, konden de rechters binnen niets beslissen. Slechts twee van de zes rechters kwamen opdagen, te weinig om een rechtsgeldig vonnis uit te spreken. 

AP

Odinga roept op tot boycot

Onmiddellijk na de melding van het Hooggerechtshof dat het geen beslissing kon nemen, kwam de aanhang van oppositieleider Raila Odinga de straat op in Kisumu, een bolwerk van de oppositie. De politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven.

Odinga boycot de verkiezingen omdat ze volgens hem niet eerlijk zullen verlopen. In feite is deze stembusgang al een herhaling van de presidentsverkiezingen in augustus. Odinga verloor die van zittend president Kenyatta, maar vocht de uitslag succesvol aan. Omdat er in Odinga's ogen niets veranderd is, wil hij dit keer niet meer meedoen.

Na deze tumultueze dag heeft Odinga opgeroepen om de verkiezingen te boycotten. Tegen zijn aanhang die bijeengekomen was in het Uhurupark in de hoofdstad Nairobi zei hij dat iedereen best thuis kan blijven en bidden. Hij eist ook vrije verkiezingen binnen 90 dagen. Onze collega Stijn Vercruysse was erbij in het Uhurupark, via Twitter liet hij weten dat hij een geweldloze verkiezingsdag verwacht:

Rebelleren mag

Intussen heeft de gouverneur van Kisumu, een aanhanger van Odinga fel gereageerd. Volgens hem mag de bevolking rebelleren tegen de overheid nu de verkiezingen toch doorgaan. Daarmee gooit hij mogelijk alleen maar olie op het vuur, terwijl de angst voor gewelddadige confrontaties tussen politie en oppositie nu al groot is. 

Meest gelezen