Videospeler inladen...

Procureur De Valkeneer: "Altijd gedacht dat onderzoek gemanipuleerd is, maar niet door onderzoekers Dendermonde"

De procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidt, zegt ook dat er pogingen tot manipulatie waren in het dossier. Maar hij denkt niet dat de speurders in Dendermonde zélf gemanipuleerd hebben.

"In 1986 hebben de onderzoekers van de cel Delta een aantal dingen in het kanaal Brussel-Charleroi gevonden. Wij hebben altijd gedacht dat dat een manipulatie was", aldus De Valkeneer. "Niet een manipulatie van de onderzoekers van de cel Delta, maar misschien dat de onderzoekers werden gemanipuleerd. Door wie? Dat weten we niet."

Enkele jaren geleden liet de onderzoeksrechter in de zaak al optekenen dat het dossier gemanipuleerd werd. Ze verwees toen inderdaad naar de vondst van wapens nabij het Hellend Vlak van Ronquières, een vondst gedaan door de speurders van Dendermonde in 1986. Toen werd gedacht dat die wapens daar al lagen van kort na de overval op de Delhaize in Aalst in 1985. Maar onderzoek in 2012 wees uit dat de wapens maar enkele weken in het water hadden gelegen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) herhaalde gisteren dat het onderzoek inderdaad gemanipuleerd lijkt. "Indien er ergens manipulatie zou zijn, wijst de richting eerder uit naar de Vlaamse gerechtelijke politie of de Vlaamse rijkswacht dan naar de Franstalige", voegde Geens eraan toe.

Meest gelezen