Rudy Coddens (SP.A): "Mieke Van Hecke (CD&V) leunt zeer dicht aan bij wat wij voor ogen hebben"

"De Gentenaars hebben in 2018 een duidelijke keuze: een progressief sociaal of een rechts beleid." Zo zet de socialistische kandidaat-burgemeester Rudy Coddens de bakens uit voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Hij kijkt daarbij vooral naar een samenwerking met de CD&V van Mieke Van Hecke.  Ook de liberalen van Open VLD sluit de SP.A'er niet uit. "Maar dan zonder Mathias De Clercq als burgemeester."

Er lijkt zich een breuk te vervolmaken binnen de huidige Gentse coalitie tussen SP.A/Groen en Open VLD. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) liet gisteren het volgende optekenen bij VTM NIEUWS: “Als Mathias De Clercq (de kandidaat-burgemeester voor Open VLD, nvdr.) burgemeester wil worden, dan zal dat met N-VA worden en zou er dus ook een rechts beleid komen."

Het is echter niet Termont, maar Rudy Coddens die voor de socialisten kandidaat-burgemeester is. Hij schaart zich evenwel achter de uitspraak van de huidige Gentse burgervader. "Wij werken momenteel goed samen met de collega's van Open VLD. Maar als Mathias voortdurend zegt dat hij burgemeester wil worden, dan is het duidelijk dat dat niet met ons zal zijn."

De lijsttrekker voor SP.A ziet naar eigen zeggen hoe de liberalen in Gent "naar de rechterzijde kijken". Lees: de N-VA. "In die zin is er wel wat teleurstelling bij ons", aldus Coddens. "En dan is de CD&V zeker een optie", vervolgt hij. "We kunnen niet ontkennen dat de uitspraken die Mieke Van Hecke (lijsttrekker voor CD&V, nvdr.) doet over sociaal beleid, dat die zeer dicht aanleunen bij wat wij voor ogen hebben."

Mieke Van Hecke: "Waardering voor datgene waar ik voor sta"

Het was Daniël Termont die gisteren in De Standaard al een lans brak voor Mieke Van Hecke. "Als ik na 2018 moet kiezen tussen De Clercq en Mieke Van Hecke, dan kies ik de tweede", klonk het. De CD&V-kandidaat reageert op die uitgestoken hand: "Ik accepteer die woorden als een waardering voor datgene waar ik voor sta. Ik vind het niet onaangenaam om een positieve beoordeling te krijgen van iemand die ik ook respecteer".

Van Hecke ziet naar eigen zeggen twee oorzaken in de uitspraken van de Gentse SP.A: "Enerzijds een waardering voor mijn profiel, anderzijds ontgoocheling in de figuur van Mathias De Clercq. Die twee kan je niet van mekaar loskoppelen".

CD&V heeft in elk geval de ambitie om na vele jaren Gentse oppositie opnieuw deel te nemen aan het bestuur. "Laat het duidelijk zijn: met dit team wil ik vooruitgang boeken", stelt Mieke Van Hecke. "En dan heb ik absoluut geen probleem om midden in het bed te liggen."

Meest gelezen