Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter John Crombez haalt uit naar Gents kopstuk Mathias De Clercq (Open VLD)

SP.A-voorzitter John Crombez haalt uit naar Mathias De Clercq, kopman van de Gentse Open VLD en kandidaat-burgemeester van zijn partij voor de volgende legislatuur. Hij vindt dat De Clercq zich als coalitiepartner van SP.A-burgemeester Daniël Termont niet loyaal opstelt. Er lijkt een serieus haar in de paarse boter te zitten in Gent.

Crombez neemt het niet dat Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD) uit Merelbeke het Gentse stadsbestuur zo zwaar heeft aangevallen in verband met de krakersproblematiek, en dat Mathias De Clercq als Vlaams Parlementslid en eerste schepen in Gent dit zomaar heeft laten gebeuren. Bovendien is het geen geheim dat De Clercq ambities heeft om Termont op te volgen als burgemeester. Er gaan hardnekkige geruchten dat de Gentse Open VLD daarvoor lonkt naar de N-VA van lokaal boegbeeld Siegfried Bracke.

"Ofwel zijn ze bereid om dat progressief beleid in Gent uit te dragen en dan val je je kopman in het bestuur niet aan, ofwel zijn ze niet meer bereid en gaan ze voor het burgemeesterschap door een akkoord met de N-VA te sluiten", zegt Crombez in "Villa Politica". "Ze doen wat ze willen, maar je kan de twee niet hebben."

Of dit nu de definitieve breuk van Gents paars betekent, is nog helemaal niet zeker. Crombez geeft toe dat hij spreekt vanuit ontgoocheling en prijst de goede samenwerking van rood en blauw in Gent.

Vanmorgen had de socialistische kandidaat-burgemeester Rudy Coddens samewerking met de lokale CD&V-lijst van Mieke Van Hecke niet uitgesloten.   

Meest gelezen