Strengere veiligheidsmaatregelen voor vluchten naar VS van kracht

Vanaf morgen gelden nieuwe, strengere veiligheidsmaatregelen voor alle vluchten naar de Verenigde Staten.  

De Amerikaanse overheid vaardigde de nieuwe maatregelen uit in juni, om het verbod op laptops en tablets aan boord van vliegtuigen niet te moeten veralgemenen. Luchtvaartmaatschappijen hadden 120 dagen de tijd om aan de nieuwe vereisten te voldoen, aldus Europese en Amerikaanse functionarissen. Die deadline is morgen, aldus Amerikaanse media.

De internationale luchtvaartmaatschappijen maken zich klaar om de maatregelen toe te passen. Verschillende maatschappijen meldden dat onder andere meer gedetailleerde, korte veiligheidsinterviews met passagiers aan de check-in of de gate tot de maatregelen behoren.

Volgens Emirates, Air France en Norwegian hebben de Amerikaanse autoriteiten striktere controles gevraagd. De details van de nieuwe maatregelen, die kaderen in het immigratiebeleid van de Trump-administratie, blijven echter onduidelijk.

De nieuwe maatregelen hebben betrekking op zowat 325.000 passagiers op ongeveer 2.000 commerciële vluchten die dagelijks in de VS landen, van 180 luchtvaartmaatschappijen uit 280 luchthavens in 105 landen.

Vier maanden na de invoering van de maatregel, hadden de Verenigde Staten in juli het verbod op laptops in vliegtuigen uit een achttal moslimlanden opgeheven. De maatregel was niet meer nodig nu de verhoogde veiligheidsmaatregelen waren aangekondigd, klonk het.

Meest gelezen