Taliban doden 11 soldaten bij aanvallen op Afghaanse militaire posten

In het westen van Afghanistan zijn zeker 11 soldaten gedood door talibanstrijders, bij twee aanvallen op militaire kampen. Bij de aanvallen zijn ook minstens 17 talibanstrijders om het leven gekomen. 

Bij een nachtelijke aanval op een militaire post in de provincie Farah hebben de taliban zeker negen soldaten gedood en vier anderen verwond. Een woordvoerder van de gouverneur, Naser Mehri, verklaarde dat een "groot aantal talibanstrijders" de basis in het district Pusht Rod rond middernacht hadden aangevallen. Ze werden met verse troepen en luchtsteun teruggedreven. Daarbij werden 17 talibanstrijders gedood.

Bij een tweede aanval door talibanstrijders op een militair kamp in de naburige provincie Herat, werden twee soldaten gedood en vijf anderen verwond. Volgens Najibullah Najibi, een woordvoerder van het leger in Herat, duurde de aanval verschillende uren, waarna het leger erin slaagde de taliban terug te drijven. De taliban heeft daarbij "zware verliezen" geleden, aldus Najibi.

Rivalen van IS

De aanvallen van afgelopen nacht zijn slechts de zoveelste in een lange rij bloedige aanvallen door de Afghaanse islamitische organisatie in de voorbije weken. Zo kwamen vorige week donderdag nog 43 soldaten om het leven bij een aanval op een militaire basis in de zuidelijke provincie Kandahar. Twee dagen daarvoor vielen zeker 78 doden in vier verschillende provincies, bij een reeks aanvallen door de taliban.

Eerder deze week zijn er in de noordelijke provincie Jawzjan ook confrontaties geweest tussen talibanstrijders en militanten van een aan terreurgroep IS gelieerde, rivaliserende organisatie. Volgens het provinciaal politiehoofd, Faqir Mohammad Jawzjani, zijn bij die gevechten 6 IS-militanten en 42 talibanstrijders om het leven gekomen. Jawzjani schat dat er in de districten waar de aanvallen plaatsvonden zo'n 400 IS-strijders actief zijn. 

Meest gelezen