Nicolas Maeterlinck

Vakbonden voeren actie aan hoofdzetel van Coca-Cola in Anderlecht

De vakbonden bij Coca-Cola hebben vanmorgen actiegevoerd aan de hoofdzetel van het bedrijf in Anderlecht. Ze pikken het niet dat er 79 jobs gaan sneuvelen. Zo'n 30 vakbondsafgevaardigden deelden pamfletten uit. De vakbonden hebben ook de bijzondere ondernemingsraad geboycot.

"We gaan in eerste instantie pamfletten uitdelen aan de mensen op de hoofdzetel, zodat zij ook op de hoogte worden gebracht, want tot op heden zijn enkel de betrokken diensten op de hoogte gebracht door Coca-Cola", zei Karin Schaerlaekens van de christelijke bediendebond LBC vanmorgen. "Dit is een waarschuwing dat het voor ons echt genoeg is geweest. We sluiten verdere acties niet uit. Dat zal afhangen van de reactie van de directie."

De vakbond verzet zich tegen de geplande ontslagen. "Men wil een aantal processen vereenvoudigen en een aantal zaken digitaliseren. Het is een besparingsoperatie. Als je kijkt naar de winsten die Coca-Cola nog altijd maakt, dan is het begrip daarvoor bijzonder klein."

Marc Delvenne, vakbondssecretaris voor ACV Voeding en Diensten, verdedigt de beslissing om niet naar de bijzondere ondernemingsraad te gaan. "Bij elke reorganisatie, wil Coca-Cola altijd heel snel gaan. Wij oordelen dat er geen enkele spoed is. Coca-Cola doet het goed. Vorig jaar maakte de onderneming 84 miljoen euro winst. De herstructurering is bedoeld om nog meer winst te maken met minder mensen, wat wil zeggen dat de druk zal toenemen op de mensen die ter plaatse blijven."

Vorige dinsdag bevestigde het bedrijf dat het 63 van de zowat 2.200 banen wil schrappen. Het bedrijf heeft in België vestigingen in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine (productie en distributie), Hasselt en Heppignies (distributie), Anderlecht (hoofdkantoor) en een technisch servicecenter voor koeltoestellen in Londerzeel. In Antwerpen en in Gent zou bijvoorbeeld telkens een tiental banen bedreigd zijn, in Londerzeel 13. In heel Europa staan 600 banen op de wip.    

Volgens Schaerlaekens verdwijnen in totaal 79 functies. Het bedrijf biedt deels wel andere jobs aan, waardoor het verlies netto uitkomt op 63. Maar de vakbondsvrouw stelt zich de vraag of het voor de betrokken werknemers wel mogelijk is om die andere functies aan te nemen, en of ze dat wel willen.

Meest gelezen