Wij vroegen naar negatieve ervaringen over studentendopen, u antwoordde dit

Gisteravond uitte econoom Geert Noels kritiek op studentendopen. Volgens hem kwam dat neer op "georganiseerde vernedering". Wij wilden weten "hoe erg" de situatie is en vroegen naar negatieve ervaringen. Dit is jullie antwoord.

"Als moslim had ik ook een blik op dopen als iets dat niet voor mij was. Ik kende niemand zoals mij die zich had laten dopen. Dus ik besloot dit niet te doen in m'n eerste jaar aan de Universiteit van Antwerpen. Naarmate het jaar vorderde, kwam ik meer in contact met de studenten en de club.  Ik besloot na een jaar me toch te laten dopen. Ik vertrouwde de club om rekening te houden met mijn specifieke situatie. En dat deden ze. Ik heb op de doop vrienden gemaakt die ik voor het leven ga hebben. Ik ben daarna zelfs mee in het bestuur gestapt, omdat ik het zo tof vond." - Sabri

Natuurlijk was het zwaar, maar het hele idee van de doop is juist dat je hierdoor leert samenwerken, dat je een band krijgt met je medeschachten en dat je er na afloop allemaal om kan lachen. Door mij te laten dopen, heb ik heel veel goede vrienden gemaakt en heb ik een onvergetelijke ervaring gehad. Moest ik opnieuw beginnen aan mijn studentenperiode, dan zou ik 100% zeker opnieuw de keuze maken om mij te laten dopen. - Veerle

Ik heb 3 zeer leuke en gezellige doopactiviteiten gedaan waar er natuurlijk wel wat gedronken wordt, maar waarbij er een aparte functie in het praesidium is die ervoor zorgt dat mensen die zich niet goed voelen of wat dan ook verzorgd worden. Ik snap dat er best wat clubs zijn die de doop wat overdrijven, maar lang niet alle clubs doen dat. Deelname is nog altijd vrijwillig en je kan stoppen wanneer je wil. - Marije

Er wordt gepretendeerd dat studenten dit ‘moeten’ doormaken, maar ik kan met volle zekerheid zeggen dat je nooit ofte nimmer gedwongen wordt om iets te doen: zint het je niet, dan zeg je nee of ga je gewoon weg. Er is niemand die je achterna zal lopen en zal zeggen dat je MOET. Er wordt aangeleerd hoe je drogargumenten moet herkennen en hoe je erop moet reageren. Er wordt aangeleerd dat enkel JIJ beslist wat je doet, niet een doopcomité of een praeses. Ik heb zelf verscheidene keren gemeld dat ik iets niet wilde, en dat wordt aanvaard. - Lene

Toen ik het jaar erop zelf schachten ging dopen, herinner ik mij 1 meisje dat zich niet goed in haar vel voelde. Terwijl iedereen de doop in badgoed aflegde, koos zij ervoor haar trui aan te houden. Ze is daarvoor niet harder aangepakt. Ze heeft hetzelfde ondergaan als de rest. - Wannes

Bij onze kring dopen we elk jaar meer meisjes dan jongens, en diegenen die op de doop mij keer op keer het meest verbazen met hun enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn dan ook de meisjes. Mijn kring, dat is mijn familie, mijn thuis op kot in Brussel, en ik heb geen enkele dag spijt dat ik mij heb laten dopen. - Eva

Het was een koude avond in oktober waar we met velen samen hebben afgezien. Je zou denken dat dit geen prettige ervaring was, maar integendeel, dit is een ervaring waar ik met een glimlach op terugkijk. Het was een avond waar alle eerstejaars gelijk werden gesteld, geen ego, niemand beter dan de ander, allemaal samen kou lijden, allemaal samen een vies papje eten. En wanneer de doop gedaan was, samen liederen zingen met onze doopmeesters die ons een warm drankje brachten en hielpen met ons terug proper te maken zodat we de volgende dag, al dan niet een beetje stinkend, weer in de les konden zitten. - Joshua

Ikzelf heb mij laten dopen bij een regionale kring aan de VUB en heb mij als meisje daar nooit slecht of vernederd bij gevoeld. Ik begrijp dat het misschien zo lijkt voor buitenstaanders. Voor ik mezelf liet dopen, dacht ik ook dat het zo kon zijn, maar toen ik in contact kwam met mijn vereniging, leerde ik al snel dat dit helemaal niet het geval is. Ik ben meteen opgenomen in de groep en de doop was een geweldige ervaring waar je dichter bij de anderen komt te staan. - Michelle

Ze moedigden ons aan om onze grenzen te verleggen, om door te zetten en om samen in groep zo'n 'zware' avond tot een goed einde te brengen. Het deed mij vooral denken aan ludieke scoutsspelletjes die het groepsgevoel moeten bevorderen, maar waar men ook geen schrik mag hebben om eens een beetje vuil te worden. Als er opdrachten bij zaten die je om fysieke, medische of principiële redenen niet kon uitvoeren, dan was daar begrip voor. Je kon deze opdracht aan de kant blijven en nadien verder meedoen. Achteraf werd je nog altijd in de groep met open armen ontvangen. - Nicky

13 oktober 2015. Het was enorm koud. Ik had een hemdje en een jeans aan, die doorweekt waren na een volle 5 minuten. Al snel begon ik te rillen, wat de praesidiumleden doorhadden. Gevolg: een hoopje bibberende mensen die aan het werk werden gezet door te springen, rond te lopen, oefeningetjes te doen... Je snapt het wel: het praesidium was bezig met ons warm te houden. Daarnaast had ik een fijne groep medeschachten, die me mee hebben opgewarmd. Deze mensen ken ik 2 jaar later enorm goed, en heb ik in mijn hart gesloten. - Roxan

Ikzelf heb een fantastische tijd beleefd in mijn “schachtenjaar”, met geweldige vriendschappen als gevolg. Ik heb hierbij nooit te maken gehad met vrouwonvriendelijk gedrag. Onze opdrachten en schachtenactiviteiten waren exact hetzelfde voor jongens als voor meisjes en ik zie niet in waarom hierin altijd een onderscheid gemaakt moet worden. - Tiffani

(...) wat volgde was een reeks verschrikkelijke avonturen, vriendschappen die mij tot heden nog altijd achtervolgen. Dit volgde verplicht tot het toetreden van het praesidium, waar ik enkele soft skills ontwikkelde die mij tot heden bij mijn job helpen. De schurken, mij zo voorbereiden op het echte leven. - Benjamin

Schachten en begeleiders mochten voor en tijdens de doop geen alcohol nuttigen. De doop was een plezante bedoening en er gingen geen vernederingen mee gepaard. Ik heb nooit spijt gehad van mijn doop en zal mijn zoon zeker aanmoedigen zich ook te laten dopen, indien hij daar later de kans toe heeft. - Olivier

Er was ook een keer een jongen bij van Afrikaanse afkomst,  en het gebeurde eenmaal dat hij door een van de leidinggevenden “neger” werd genoemd, maar onmiddellijk zag je hoe hij werd aangesproken door zijn medeleiders, omdat zij ook vonden dat het niet oké was. Daardoor bleef het ook maar bij die ene keer en die persoon is zich daarna ook bij de jongen gaan verontschuldigen! - Pieter

Ik heb geen enkele slechte ervaring aan de doop die ik heb gehad. Er worden bovendien speciale zedenmeesters ingeschakeld, die er op toekijken of een doop verloopt zoals in het doopcharter staat, dat werd overeengekomen met de studentenstad. - Oxana

Er waren bepaalde medestudenten die sommige opdrachten echt niet zagen zitten. Daar is telkens op een heel begripvolle manier mee omgegaan en voor zover ik weet, was niemand gedwongen om iets te doen dat hij of zei echt niet wilde. - Sylvie

Warm hart

Onze mailbox kon de stroom aan reacties nauwelijks aan. Ze kwamen uit alle windstreken, van een jaar geleden, tot 20 jaar geleden. Bijna allemaal klonken ze als de selectie hierboven. Betekent dat dat er nooit te ver wordt gegaan tijdens studentendopen? Nee. Maar het is wel duidelijk dat honderden, duizenden studenten hun studentenclub een warm hart toedragen en dat ze overwegend positieve herinneringen hebben aan hun doop.  

Meest gelezen