Woordvoerder premier Michel veroordeeld voor meineed en valsheid in geschrifte

Barend Leyts, woordvoerder van premier Charles Michel, is in de Brugse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een geldboete van 1.200 euro voor meineed en valsheid in geschrifte. Samen met zijn broer Maarten zou Leyts bij een erfeniskwestie kasbons achterovergedrukt hebben. Hij gaat in beroep tegen de veroordeling.

"Mijn cliënten blijven volhouden dat ze niks met de zaak te maken hebben. We gaan in beroep", zegt hun advocaat Nicolas Van der Smissen. De rechtszaak vloeide voort uit een erfeniskwestie van ondertussen 13 jaar geleden. Bij het opmaken van de inventaris van de erfenis zouden Barend Leyts en zijn broer Maarten de kasbons bewust verzwegen hebben.

Het gerechtelijk onderzoek bracht aan het licht dat in juni 2004 in Luxemburg een effectenrekening werd geopend op naam van Barend Leyts en zijn broer Maarten. Voldoende voor de rechter om de feiten bewezen te verklaren. Een doorn in het oog van de broers. "Mijn cliënten blijven met klem ontkennen dat ze de rekening voor de kasbon openden. Er komt zeker beroep", zegt hun advocaat.

Volgens de verdediging is er onvoldoende onderzoek gebeurd naar het openen van de rekening. Zo is nooit een document met handtekening of identiteitspapieren aangehaald als bewijs. Barend en zijn broer vroegen tijdens de vorige zitting de vrijspraak. In beroep hopen ze die nu alsnog te krijgen.

Een belangrijke zaak voor de huidige woordvoerder van premier Charles Michel. Als hij ook in beroep veroordeeld wordt, komt mogelijk zijn job in het gedrang.

Meest gelezen