"Parijzenaar, ga naar huis":  Bordeaux ziet hoofdstedelingen liever niet komen

In de straten van de Zuid-Franse stad Bordeaux zijn affiches opgedoken die in niet mis te verstane bewoordingen te kennen geven dat Parijzenaars niet welkom zijn. "Parisien, rentre chez toi", zo luidt de tekst bij een tekening van de hogesnelheidstrein.

Bordeaux (foto hieronder) in het zuidwesten van Frankrijk is al jarenlang zeer in trek bij Parijzenaars. Het is de stad waar ze het vaakst naar toe trekken wanneer ze op adem willen komen van het hectische leven in de grootstad. Sinds afgelopen zomer kan dat ook makkelijker dan vroeger. Een nieuwe TGV-lijn verbindt de hoofdstad in iets meer dan twee uur met Bordeaux.

Of de inwoners van Bordeaux daar blij mee zijn, is een andere vraag. Velen zien de hoofdstedelingen niet graag komen. De stad, en dan vooral het verkeer, worden er drukker op. Bovendien gaan de huizenprijzen door de komst van veel bemiddelde Parijzenaars razendsnel de hoogte in. Uit een enquête die vorig jaar werd afgenomen bij Parijse topverdieners bleek dat bijna 60 procent ervan droomt om ooit in Bordeaux te gaan wonen. Een buitenverblijf is er zo in trek, dat de modale inwoner van Bordeaux steeds meer moeite heeft om in zijn eigen stad een huis te kopen.

Bordeaux is altijd een gastvrije stad geweest en zal dat blijven

Adjunct-burgemeester Jean-Louis David

In veel wijken is graffiti opgedoken, maar ook stickers en affiches die de Parijzenaars verzoeken om naar huis terug te keren. Burgemeester Alain Juppé van Bordeaux en zijn kabinet zijn niet te spreken over de campagne. Er is een klacht ingediend, laat adjunct-burgemeester Jean-Louis David weten. Hij zegt dat "een extreemlinkse splinterpartij" achter de campagne zit, die hij "beschamend" noemt. "Bordeaux is altijd een gastvrije stad geweest en zal dat blijven."

Meest gelezen