"Samen" focust op verkeersveiligheid en werkt aan mobiliteitspact in Antwerpen

"Samen", het samenwerkingsverband tussen SP.A, Groen en onafhankelijken in Antwerpen, heeft een reeks voorstellen klaar om de verkeersveiligheid in de stad sterk te verbeteren. Ze gaan ook in zee met mobiliteitsexpert Dirk Lauwers - die niet op de lijst zal staan - om een mobiliteitspact op te stellen dat door alle partijen en belangengroeperingen gedragen wordt.

Hoewel "Samen" eerder gezegd had nog tot het voorjaar de tijd te zullen nemen om aan het verkiezingsprogramma te werken, zorgen de recente dodelijke ongevallen met fietsers in Antwerpen ervoor dat ze al sneller met een reeks voorstellen rond verkeer en mobiliteit komen. "De stad werd in haar hart geraakt en de gebeurtenissen maken de burger opstandig: nu is het moment gekomen om dit probleem aan te pakken", zegt toekomstig lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen).

"Het aantal verkeersdoden kan naar beneden als de juiste beslissingen worden genomen. Dat geeft beleidsmakers een verpletterende verantwoordelijkheid", aldus Van Besien.      

"Samen" wil dat er op korte termijn al werk gemaakt wordt van conflictvrije kruispunten waar dat kan en waar de stad verantwoordelijk is, meer fietsopstelstroken zodat fietsers zich op kruispunten voor auto's en vrachtwagens kunnen zetten, venstertijden voor vrachtwagens en werfverkeer en het infrastructureel aanpassen van straten aan de zone 30 zodat die effectief wordt nageleefd.     

Op langere termijn wil "Samen" extra tramlijnen om de shift van autoverkeer naar openbaar vervoer te versnellen, een circulatieplan dat de kernstad in verschillende zones opdeelt, een autoluwe zone van de Schelde tot het Operaplein, volwaardige fiets- en woonstraten en een omvorming van de distributie zodat er minder pakjes worden geleverd met bestelwagens of lichte vrachtwagens die van buiten het centrum moeten komen.

Meest gelezen