Videospeler inladen...

Ai Weiwei opent expo rond eigen fotografiewerk in FOMU

In het FotoMuseum (FOMU) in Antwerpen opent een overzichts­tentoonstelling van het fotografische werk van Ai Weiwei. Het is de eerste keer dat in ons land zo'n expo is te zien.

Morgen gaat in het FOMU "Mirror" van start, een overzichtstentoonstelling van het fotografische werk van Ai Weiwei. De expo toont liefst 20.000 foto's. Toch gaat het slechts om een losse selectie uit het fotografische oeuvre van de Chinese kunstenaar, architect en activist.

De bezoeker loopt eerst langs vroeg werk uit het project "Study of perspective" (1995-2011) waarin Ai klassieke toeristische foto's van bekende locaties met zijn eigen uitgestrekte arm en opgestoken middenvinger combineert. Ook zijn "Fairytale"-reeks komt aan bod, waarvoor hij in 2007 voor Documenta 1.001 Chinese burgers, waaronder heel wat mensen die nog nooit in het buitenland waren geweest, naar Kassel in Duitsland liet komen.

Vluchtelingencrisis

De voorbije jaren werkte Ai vooral rond de vluchtelingencrisis, die hij zelf liever "humanitaire crisis" noemt. Hij bezocht tientallen vluchtelingen­kampen over de hele wereld en legde er de omstandigheden en portretten van de bewoners vast.

De enorme hoeveelheid materiaal die daaruit voortvloeide, wordt in het FOMU bevattelijk gemaakt in de vorm van mozaïeken van kleine foto's die volledige muren van de exporuimte inpalmen. Tot slot mochten ook de vele selfies die Ai dag in, dag uit neemt van alles en iedereen die hij ontmoet, niet ontbreken.

Ai Wei Wei is naast kunstenaar en fotograaf ook een criticus van het communistische regime in zijn thuisland China. In 2011 zat hij een tijdlang in de cel, later kreeg hij een vorm van huisarrest. Toen hij twee jaar geleden zijn paspoort terug in handen kreeg, migreerde hij naar Duitsland.

Meest gelezen