Belgen zien inkomen (een beetje) stijgen

Het gemiddelde inkomen van de Belg is in 2015 op een jaar tijd maar 14 euro gestegen tot 17.698 euro. Onder dat cijfer schuilen heel wat verschillen. Zo zagen de modale Vlaming en Waal bijvoorbeeld hun gemiddeld inkomen stijgen, terwijl de Brusselaar het met enkele euro's minder moest stellen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

Vlamingen zagen hun inkomen in 2015 gemiddeld met 21 euro stijgen op jaarbasis. Dat is weinig in vergelijking met de jaren daarvoor. De bevriezingen van de lonen en de indexsprong dat jaar zijn daar niet vreemd aan. Voor Walen kwam er 13 euro bij, Brusselaars zagen hun inkomen dalen met 8 procent.

Op provinciaal vlak bleef Vlaams-Brabant de rijkste (20.805 euro), voor Waals-Brabant. De andere provincies zitten onder 20.000 euro. Oost-Vlaanderen staat op drie, Antwerpen op vier en West-Vlaanderen op vijf. Limburg valt net buiten de top-5. Henegouwen is de armste provincie (15.479), al scoort Brussel, dat geen deel uitmaakt van een provincie, dus lager.

Het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem (27.585) kent nog steeds het hoogste gemiddelde inkomen. Het Brusselse Sint-Joost-ten-Node blijft de armste gemeente (8.690) met een inkomen minder dan de helft van het nationale gemiddelde. Keerbergen, De Pinte, Oud-Heverlee en Hove vervolledig de top-vijf van rijkste gemeenten. Het Waals-Brabante Lasne is met plek negen de enige niet-Vlaamse gemeente.

Meest gelezen