Videospeler inladen...

Bende mensensmokkelaars opgerold die levensgevaarlijke methodes gebruikte

In ons land heeft de politie 8 mensen opgepakt bij 13 huiszoekingen. De bende zou meer dan 1.100 Syriërs en Afghanen naar Groot-Brittannië hebben willen smokkelen. Ze verborg hen in allerlei - soms piepkleine - ruimtes in vrachtwagens. De politie-actie is gebeurd in samenwerking met verschillende andere Europese landen.

Het gerecht zat al enkele maanden achter de bende aan. Vandaag vielen de speurders op 13 plaatsen binnen, in Zelzate, Waasmunster, Gent, Hamme, Sint-Niklaas, Ravels en Evergem. Acht mensen zijn meegenomen voor verhoor, de onderzoeksrechter beslist later over hun aanhouding. Tegelijk waren er 20 huiszoekingen in Groot-Brittannië, onder meer in Londen en Birmingham. Ons land heeft ook aan Bulgarije gevraagd om 7 mensen te arresteren.

"Het ging om een zeer goed gestructureerde criminele organisatie", zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Via Oost-Europa smokkelden ze mensen uit Syrië en Afghanistan naar Groot-Brittannië. In totaal hebben we 110 transporten in kaart kunnen brengen, goed voor 1.100 mensen zonder papieren. Van die slachtoffers hebben we er ongeveer 400 kunnen redden."

Federaal parket

De bende gebruikte lichte vrachtwagens, waarin ze dubbele deuren maakte. In die ruimte van soms maar 30 centimeter breed werden hun slachtoffers verstopt. In sommige gevallen werden die in een bak onderaan de vrachtwagen gestopt. "Het ging om mannen, vrouwen en kinderen, die op die manier soms urenlang vervoerd werden. Mocht zo'n vrachtwagen een ongeluk krijgen, dan zou de tol zwaar zijn", zegt Van der Sypt.

Meest gelezen