Brussel herdoopt metrostation Anneessens dan toch niet tot Toots Thielemans

Toots Thielemans krijgt (voorlopig) dan toch geen metrostation naar hem vernoemd in Brussel. Dat meldt Brussels minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A). Hij wou metrostation Anneessens omdopen, maar dat plan botste op weerstand.

"De naamswijziging en transformatie van het metrostation Anneessens naar Toots Thielemans moest een positief en verenigend project worden. De afgelopen dagen is gebleken dat een deel van de Anneessens-wijk negatief stond tegenover deze verandering waardoor het project dreigde te verdelen." Met die woorden kondigt minister Smet vanavond aan dat het plan om het bewuste metrostation in hartje Brussel een nieuwe naam te geven niet doorgaat.

Smet had de naamswijziging afgelopen vrijdag bekendgemaakt, maar meteen rees verzet. In La Capital noemde gemeenteraadslid Zoubida Jellab (Ecolo) het plan "arbitrair" en "unilateraal". Ook buurtbewoners voelden weinig voor de verandering.

Grondwetplein

"Samen met mevrouw Thielemans en de private stichting Toots Thielemans is beslist af te zien van de naamswijziging en inkleding van het station Anneessens", zegt Smet nu. "In de plaats daarvan hernemen we het oorspronkelijke idee om het nieuw te bouwen metrostation aan het Grondwetplein op het einde van de Stalingradlaan "Toots Thielemans" te noemen."

Dat station opent pas in 2023 de deuren, maar al bij de start van de werkzaamheden in 2019 zal de werfaankleding en de omheining hommage aan Thielemans brengen.

Toots Thielemans was een Belgische jazzmuzikant en componist. Naast gitarist was hij mondharmonicaspeler. Hij overleed op 22 augustus 2016.

Meest gelezen