Videospeler inladen...

Catalaanse minister-president Puigdemont roept nog geen vervroegde verkiezingen uit

Er komen geen vervroegde parlementsverkiezingen in Catalonië. Dat heeft minister-president Puigdemont aangekondigd in een toespraak. Hij zegt dat hij niet genoeg waarborgen heeft gekregen van de Spaanse centrale overheid. De patstelling tussen Madrid en Barcelona is dus nog niet van de baan, integendeel. Het Catalaanse parlement zit vanavond samen over de kwestie.

De Catalaanse regering heeft afgelopen nacht tot in de vroege uurtjes vergaderd over de volgende stap die Catalonië nu moet zetten in het conflict met Spanje over mogelijke onafhankelijkheid van de regio. Een aangekondigde verklaring van minister-president Puigdemont werd in de loop van de middag tot twee keer toe uitgesteld. Uiteindelijk heeft hij om 17 uur een korte verklaring afgelegd.

Puigdemont zei dat hij de optie heeft overwogen om vervroegde verkiezingen uit te roepen. Maar hij ziet ervan af omdat hij te weinig garanties zou hebben gekregen dat Madrid in ruil bereid was om de procedure op te schorten om Catalonië zijn autonomie af te nemen. "Ik was bereid om vervroegde verkiezingen uit te roepen als er waarborgen waren gegeven", zei Puigdemont. "Maar er is geen garantie die vandaag een verkiezing rechtvaardigt."

Puigdemont zei dat het nu aan het Catalaanse parlement is om te beslissen over het uitroepen van de onafhankelijkheid, en zich te beraden over de gevolgen van het activeren van artikel 155 van de grondwet.

Sinds 18 uur is het Catalaanse parlement samen over de kwestie, maar de zitting zal wellicht ook morgen nog doorgaan. De pro-onafhankelijkheidspartijen hebben een kleine meerderheid in het parlement, maar of zij daadwerkelijk zullen durven over te gaan tot het uitroepen van de onafhankelijkheid, is niet zeker.  

Spanje: "Tijd dat de wet gerespecteerd wordt"

De bal ligt nu opnieuw in het Spaanse kamp, waar de Senaat maatregelen bespreekt om de Catalaanse autonomie af te nemen. Enkele minuten na de verklaring van Puigdemont pleitte de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria er in de Spaanse senaatscommissie voor om Catalonië onder voogdijschap te plaatsen. "Het wordt tijd dat de wet wordt gerespecteerd", zei ze. 

Morgen spreekt de voltallige Senaat zich uit over het toepassen van artikel 155. In een boodschap heeft Puigdemont de senatoren opgeroepen om het voorstel om Catalonië onder direct gezag van Madrid te plaatsen, te verwerpen. Het opschorten van de autonomie zou de crisis alleen maar doen toenemen, zegt hij.  

Chaotisch verloop van de dag

Dat de druk op Puigdemont hoog is, is vandaag duidelijk gebleken. De verklaring van Puigdemont was gepland om 13.30 uur, maar werd eerst met een uur uitgesteld en later opgeschort.  

Op dat moment gonsde het van de geruchten dat Puigdemont zou opteren voor een nieuwe stembusgang, om te voorkomen dat Spanje het gezag over Catalonië zou overnemen. Verschillende media meldden dat Puigdemont vervroegde verkiezingen zou uitroepen voor 20 december.

Twee van zijn partijgenoten stapten uit ongenoegen op uit het regionale parlement en de partij. Volgens lokale media dreigde ook de woordvoerder van de separatische partij ERC, coalitiepartner Puigdemont, ermee zijn steun op te zeggen als hij verkiezingen zou uitschrijven.

Meest gelezen