Democratische oppositie in Venezuela wint Sacharovprijs

De leden van de democratische oppositie in Venezuela - en daarmee ook enkele honderden politieke gevangenen- winnen dit jaar de Sacharovprijs. Dat maakte voorzitter Antonio Tajani vanmiddag bekend in het Europees Parlement. “Op deze manier geven wij onze volledige steun aan de nationale assemblee van Venezuela” verklaarde Tajani, “het enige democratisch verkozen parlement”. Onder de politieke gevangenen zouden zich ook veel Europeanen bevinden.

De democratische oppositie die in het parlement de meerderheid heeft, is in een machtsstrijd verwikkeld met de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Die gedraagt zich steeds meer als een dictator. Met gevaar voor eigen leven en vrijheid probeert de oppositie het beleid van Maduro tegen te werken. De laatste jaren heerst er in Venezuela een politieke crisis die steeds verder escaleert, mede door de grote economische problemen die het land vandaag kent. De Europese Unie is daarom al maandenlang bezorgd over de situatie op vlak van mensenrechten en democratie. Alleen al dit jaar werden er bijvoorbeeld meer dan 130 dissidenten vermoord. Nog eens zeker 500 mensen werden zonder eerlijk proces gevangengezet. Tajani sprak ook nog van “een echte humanitaire crisis” in Venezuela.

De Venezolaanse oppositie werd in 2015 al eens eerder genomineerd voor de Sacharovprijs, maar toen won de Saoedische blogger Raif Badawi.

50.000 euro

De Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die zich uitzonderlijk inzetten voor basisrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, het beschermen van minderheden en de democratie. Andrej Sacharov was een Russisch geleerde die als dissident opkwam voor politieke vrijheden in de voormalige Sovjet-Unie.

 De eerste persoon aan wie het Europees Parlement ooit de Sacharovprijs uitreikte was Nelson Mandela. Andere bekende winnaars waren onder andere de Chinese democratische activist Wei Jingsheng in 1996, de Verenigde Naties met secretaris-generaal Kofi Annan in 2003 en Malala Yousafzai in 2013. Zij is de Pakistaanse kinderrechtenactiviste die ook de Nobelprijs voor de Vrede won.

 Aan de onderscheiding hangt een prijskaartje vast van 50.000 euro. De Venezolanen moeten nog wachten tot 13 december voor de officiële uitreikingsceremonie.

Meest gelezen