Videospeler inladen...

Dewael: "Overheid moet aanbevelingen van commissie aanslagen allemaal uitvoeren"

De overheid moet de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart allemaal uitvoeren. Dat heeft commissievoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) gezegd in Villa Politica, voordat de conclusies van de commissie in de Kamer zijn voorgesteld. Het belangrijkste besluit volgens hem is dat de verschillende diensten, die op zich prima werken, beter moeten samenwerken. 

"De architectuur is goed, maar er moeten dwarsverbindingen tussen de verschillende entiteiten worden gemaakt", zegt Dewael. "De staatsveiligheid, de politie, de militaire inlichtingendienst, het OCAD: die werken allemaal voortreffelijk op hun eigen eiland, maar ze moeten beter samenwerken, want daar zijn toch wel enkele kansen gemist." 

De commissie wijst geen individuele personen met de vinger. "De waarheid is meer genuanceerd", aldus Dewael. Nochtans had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vorig jaar zwaar uitgehaald naar een verbindingsofficier in Turkije die volgens hem belangrijke informatie niet naar Brussel zou hebben doorgespeeld. "De commissie heeft niet kunnen vaststellen dat deze man steken heeft laten vallen", besluit Patrick Dewael. 

Radicale islam moeilijk aan te pakken

De onderzoekscommissie heeft ook de rol van de radicale islam onder de loep genomen. Die radicale islam is volgens Dewael niet zo makkelijk aan te pakken. "Het salafisme of het wahabisme is niet verenigbaar met onze democratische rechtstaat", stelt hij klaar en duidelijk. Dat de Grote Moskee in Brussel door Saudi-Arabië wordt gefinancierd, vindt hij absoluut niet kunnen.

Als je met moskeeën wil kunnen praten, moet je ze ook erkennen

Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD)

Maar er is meer, want salafisme en wahabisme wordt ook nog via andere moskeeën verspreid. In dat verband lanceert Dewael een opmerkelijke oproep: "Als je met moskeeën wil kunnen praten, moet je ze ook erkennen."

Hoe dan ook: "Het is een moeilijke strijd die niet van vandaag op morgen kan worden gewonnen." In dat verband wijst Dewael ook op de rol van de sociale media en de haatboodschappen op het internet. Deze strijd moet volgens hem in Europees verband worden gevoerd.

Afhandeling schadedossiers kan beter

Volgens de commissievoorzitter zijn de slachtoffers van de aanslagen goed behandeld na de aanslagen. "Onze mensen hebben daar het beste van zichzelf gegeven", vindt hij.

Maar het is de tweede fase waar de zaken beter zouden moeten, met name als het gaat over het afhandelen van de schade. "De staat zou die mensen schadeloos moeten stellen", vindt Dewael. "Er zijn voorschotten uitbetaald, maar uiteindelijk moet je naar een systeem waarbij de overheid zelf instaat voor de schadeloosstellingen en zich daarna zelf wendt tot de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zo'n systeem bestaat nu al in Frankrijk, aldus Dewael.

Conclusie. "De overheid moet onze aanbevelingen allemaal uitvoeren", zegt Dewael. Hij vindt dat de commissie aanslagen nu tot een opvolgingscommissie moet vervellen, die aangeeft welke minister wat moet doen en dit ok opvolgt. Hij verwijst naar het slecht voorbeeld van de zogenoemde Bendecommissie, waarvan de experts onlangs nog hebben toegegeven dat ze niet weten of de pijnpunten die ze hebben blootgelegd ook inderdaad zijn weggewerkt.

Meest gelezen