Dode bij moordpoging op Oekraïens parlementslid

Bij een moordaanslag op het Oekraïens nationalistische parlementslid Igor Mosiychuk is woensdag in Kiev zijn lijfwacht omgekomen. Mosiychuk zelf en nog twee anderen raakten gewond bij de ontploffing en werden overgebracht naar het ziekenhuis. 

Mosiychuk, een 45-jarig oppositielid van de Radicale Partij, was voor een interview in de studio's van de zender Espreso TV, in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Toen hij uit het gebouw kwam, ontplofte een aan de uitgang geparkeerde scooter.
De leider van de Radicale Partij, Oleg Lyashko, heeft het incident al afgedaan als een "politieke moordpoging". De minister van Buitenlandse Zaken blijft voorzichtig en wilde niet bevestigen dat de ontploffing specifiek Mosiychuk viseerde. 

Mosiychuk zetelt sinds 2014 in het parlement. Tussen 2011 en 2014 zat hij een gevangenisstraf uit omdat hij schuldig werd bevonden aan lidmaatschap van een ultranationalitische, terroristische beweging. In 2015 werd hij opnieuw geviseerd door het gerecht wegens corruptie, maar die zaak werd uiteindelijk geseponeerd. 

De ontploffing van woensdag is het nieuwste in een reeks incidenten. Afgelopen maart werd het voormalige anti-Russische parlementslid Denis Voronenkov neergekogeld in Kiev op klaarlichte dag, terwijl hetzelfde lot de pro-Russische journalist Oles Buzina was weggelegd in april 2015. In juli 2016 kwamen de journalist Pavel Sheremet en drie leden van de geheime dienst om bij een bomaanslag.

Meest gelezen