Drones sturen vliegverkeer rond luchthaven Luik in de war

Drie drones hebben tien dagen geleden het vliegverkeer rond de luchthaven van Luik danig in de war gestuurd. Verschillende vliegtuigen moesten omgeleid worden rond de zone waar de drones werden gespot. Dat meldt luchtverkeersleider Belgocontrol. Samen met het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) werkt Belgocontrol aan een platform dat de regels voor drones moet verduidelijken.

De drones van ongeveer twee meter groot, werden gespot in het luchtruim tussen Tongeren en Juprelle, zegt Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene. "De luchtverkeersleiding moest maatregelen nemen om het normale luchtverkeer die zone te doen vermijden."

Het aantal incidenten met drones neemt al een tijdje toe, zegt Belgocontrol. In 2015 waren er zes, vorig jaar elf en dit jaar al veertien. Een incident kan gaan van de eenvoudige waarneming van een drone tot een bijna-aanvaring met een vliegtuig.

Regels over drones nu ook online

Sinds 2016 is wettelijk bepaald waar, wanneer en voor welke doeleinden drones gebruikt mogen worden, en aan welke voorwaarden de eigenaars moeten voldoen. Belgocontrol en het DGLV willen die regels nu verduidelijken aan de hand van een website en een app met onder meer kaarten.

"Op basis van die informatie kunnen dronepiloten hun vlucht voorbereiden en de nodige toelatingen aanvragen", zeggen ze. Dat nieuwe informatieplatform zou begin volgend jaar klaar moeten zijn. "Wij zijn voorstanders van het gebruik van drones, maar het is onze opdracht om de veiligheid van ál het luchtverkeer te verzekeren", zegt Belgocontrol-topman Johan Decuyper in een persbericht. "Het platform en de toepassingen zijn een eerste stap in het beheer van het drone-luchtverkeer. Belgocontrol en het DGLV zullen in de toekomst samen beslissen over eventuele volgende stappen."

Meest gelezen