Videospeler inladen...

Europese Centrale Bank laat geldpersen trager draaien

De Europese Centrale Bank gaat de geldinjectie in de Europese economie afbouwen.  Vanaf volgend jaar zal ze voor een kleiner bedrag geld bijdrukken, 30 miljard per maand, en dat tot de maand september.

Tot eind dit jaar pompt de ECB maandelijks 60 miljard euro in de economie, om de groei en de inflatie te ondersteunen. Maar vanaf volgend jaar wordt die stimulus gehalveerd.  Van januari tot september zal de ECB maandelijks nog voor 30 miljard euro staatobligaties en ander schuldpapier opkomen. Zo meteen geeft voorzitter Mario Draghi meer uitleg op een persconferentie.

Een renteverhoging komt er nog niet. De ECB zal de rente pas verhogen nadat het stimuleringsprogramma volledig is afgrond. De betekent meteen dat een hogere rente op spaarboekjes er voor volgend jaar niet in zit. De langetermijnrente zou wel stilaan kunnen stijgen, waardoor woonkredieten duurder kunnen worden. Tegelijk zullen ook langlopende spaarproducten zoals kasbons en termijnrekeningen - door de hogere rente - opnieuw wat aantrekkelijker worden.

Meest gelezen