Videospeler inladen...

Meisjesbende in Brugge: "Politie grijpt pas in zodra het in de pers komt"

De moeder en de vader van twee slachtoffers van de meisjesbende "De Zehbi's" in Brugge hebben in "Van Gils & Gasten" getuigd over wat hun dochters is overkomen. "Mijn dochter werd belaagd en vluchtte naar het perron om zich te mengen tussen volwassen omstaanders. Maar die mensen deden niets. Die hebben ook angst van die bende", zegt Joeri Van den Abbeele.

De voorbije maanden heeft de meisjesbende "De Zehbi's" in Brugge heel wat slachtoffers gemaakt. Heel wat tieners werden belaagd door hun minderjarige leeftijdsgenoten. De ouders Nathalie Haenen en Joeri Van den Abbeele hebben in "Van Gils & Gasten" getuigd over hoe hun dochters het slachtoffer werden van de bende.

De 13-jarige dochter van Nathalie Haenen wordt al maanden bedreigd door "De Zehbi's". "We weten al van in de vakantie dat de bedreigingen al maanden aan de gang zijn. Maandag kon mijn dochter de bende nog ontlopen. Ze is met een vriendin en haar mama naar de politie gegaan", aldus Haenen.

"Mijn dochter wordt al maanden van en naar school gebracht. Gisterenavond zei ik dat ik vandaag met haar mee zou gaan naar het station om haar angst te overwinnen. Ze begon te wenen en vanochtend heeft ze haar bed voor de kamerdeur gesleept zodat ze niet uit haar kamer zou moeten komen. Ze heeft schrik om alleen op straat te lopen", zegt Haenen.

Zelfmoordpoging nadat mijn dochter in elkaar is geslagen

De dochter van Joeri Van den Abbeele is in de week van 15 september in elkaar geslagen. "Het vriendje van de leidster van die bende was verliefd op mijn dochter. Het meisje kon dat niet verkroppen en heeft mijn dochter in elkaar geslagen", aldus Van den Abbeele.

"Mijn dochter werd al van het begin van het jaar gepest door die persoon. Daardoor kreeg ze een laag zelfbeeld en de dag dat ze klappen kreeg, heeft ze een zelfmoordpoging ondernomen. Haar belaagster zei dat ze mijn dochter zou vermoorden als ze zelf niets deed. Ze heeft toen dertig pillen ingenomen en is in het ziekenhuis terechtgekomen."

Joeri Van den Abbeele toonde in "Van Gils & Gasten" ook ontluisterende beelden van een aanval op zijn dochter. Ze zat gewoon op een bankje toen ze klappen kreeg.

Vorige week donderdag werd de dochter van Van den Abbeele opnieuw belaagd in het station van Brugge. "Ze vluchtte naar een perron om zich te mengen tussen volwassen omstaanders. Maar die mensen deden niets. Ze hebben ook angst van die bende. Gelukkig heeft mijn dochter zich op de grond geworpen op het perron, anders had ze op de sporen kunnen liggen", zegt Van den Abbeele.

Politie komt pas in actie zodra een verhaal in de pers komt

Joeri Van den Abbeele

Nathalie Haenen en Joeri Van den Abbeele zijn ervan overtuigd dat de ouders van de bendeleden niet altijd iets te verwijten valt. "Ik vind dat het heel lang geduurd heeft vooraleer er ingegrepen werd. De bendeleidster had sneller kunnen worden opgenomen, maar de ouders hebben daar niet altijd schuld aan", aldus Haenen.

Joeri Van den Abbeele vertelt nog dat hij vorige week het ouderlijk huis van de intussen in een halfopen instelling opgenomen bendeleidster heeft opgezocht. "De moeder deed heel verschrikt open toen ik er aanbelde. Ze riep haar dochter en stond erbij toen haar dochter mij bedreigde. De dochter zei dat ze me zou aangeven voor verkrachting als ik haar aanraakte. Ze had geen schaamte en keek me recht in de ogen."

Haenen en Van den Abbeele zijn met het verhaal naar de pers gestapt omdat de politie niet onmiddellijk heeft ingegrepen. "Twee maanden geleden waren er twee andere bendes actief. De politie is bang om daaraan te beginnen. Zodra het in de pers komt, onderneemt de politie actie. Dat is vandaag zo met "De Zehbi's" en dat was met die twee andere bendes ook zo", zegt Van den Abbeele.

Meest gelezen