AFP or licensors

Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland

Jacinda Ardern van de centrumlinkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister bij gouverneur-generaal Patsy Reddy, de vertegenwoordigster van koningin Elizabeth II. 

Ook de andere leden van de regering legden de eed af. De 37-jarige Ardern zal een coalitie vormen met de populistische partij New Zealand First (NZF) die de steun krijgt van de Groenen.

Bij de verkiezingen op 23 september haalden de regerende conservatieve Nationale Partij 44,4 procent van de stemmen, terwijl Labour en de Groenen samen op 43,2 procent uitkwamen. Geen van beide blokken behaalde voldoende stemmen voor een meerderheid, waardoor beiden dienden te hengelen naar steun van NZF die op 7,2 procent was uitgekomen. Die koos uiteindelijk voor "de verandering" en sloot zich aan bij Labour.

Meest gelezen