Videospeler inladen...

Minderjarige van Brugse meisjesbende moet naar halfopen instelling 

Het minderjarig meisje uit Brugge dat vanmorgen werd opgepakt en verhoord, wordt in een halfopen instelling geplaatst. Dat heeft de jeugdrechter in Brugge beslist. Het meisje maakt deel uit van een groep van meisjes die al een tijdje onrust veroorzaakte in de stationsbuurt in Brugge en in de scholen uit de buurt. De jeugdrechter heeft het over belaging en opzettelijke slagen en verwondingen. 

Vanochtend werd het meisje al verhoord door de politie, vanmiddag is ze voor de jeugdrechter verschenen en nu heeft die geoordeeld dat een verblijf in een halfopen instelling de aangewezen weg is. Het meisje zou de leidster zijn geweest van "De Zehbi's". Een bende van zes meisjes die andere leerlingen op school én in het station belaagden, uitdaagden, sloegen en schopten. Vaak werd dat ook gefilmd en op Instagram of Snapchat gezet. Naar de andere meisjes van de bende én naar de volledige toedracht van de feiten loopt ook nog altijd een onderzoek.

De bende noemt zichzelf "De Zehbi's", een verwijzing naar het gelijknamige Arabische scheldwoord. Een term die boekdelen spreekt. Een leerlinge van de school waar de bende actief was, getuigt anoniem: "Eén van de leiders van die bende bedreigde me altijd, ze wou ook altijd vechten. Ze zette ook vrienden tegen me op. Blijkbaar vinden zij dat vechten plezierig, ik vind dat onbegrijpelijk. Het is jaloezie, pure jaloezie. Zij hebben het moeilijk op school en reageren zich zo af. Veel meisjes hier op school zijn bang. Sommigen durven zelfs niet eens met de bus naar school komen. Ik heb zelf al gepraat met hen, maar niets dringt tot hen door. Ik ben vooral ook bang dat er nog meer bendes gaan ontstaan."

"Zeer agressief en normloos gedrag"

De Schepper werkt al 17 jaar in het Koninklijk Technisch Atheneum van Brugge, maar heeft dit naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt. "Het gaat over zeer agressief en normloos gedrag", zegt ze aan VRT NWS. "Ze bedreigen leerlingen, ze slaan ze, ze filmen dat en plaatsen het op sociale media." In een extreem geval zouden ze zelfs een van de leerlingen op de treinsporen hebben willen duwen.

De groep meisjes waarover het gaat, komt deels van op haar school, maar De Schepper benadrukt dat er ook leerlingen van andere scholen bij zijn. "Het is niet schoolgebonden", zegt ze daarover. "Het is buurtgebonden, want het gebeurt allemaal in de stationsbuurt."

Verschillende betrokken leerlingen zijn al geschorst of van de school gegooid, maar dat lost het probleem niet op. "Degenen die ik buiten heb gezet, zitten nu al in andere scholen en ook daar zitten ze al in bepaalde procedures", zegt De Schepper die naar eigen zeggen dit schooljaar een ongezien hoog aantal leerlingen de deur heeft moeten wijzen. "Allemaal voor zinloos geweld", zegt de directrice. "Als je met hen een gesprek begint, dan zie je geen veranderende gelaatsuitdrukkingen. Ze beseffen niet waar ze mee bezig zijn."

Door te wisselen in de uren, maken we het voor de bende moeilijker om in te schatten wanneer bepaalde leerlingen de bus of de trein nemen

Schooldirectrice Petra De Schepper

De school heeft al verschillende maatregelen genomen. Geviseerde leerlingen mogen later op school aankomen en vroeger vertrekken. Ouders die zich kunnen vrijmaken, worden opgeroepen om hun kinderen met de auto naar school te brengen. "Allemaal om de stationsbuurt te vermijden", zegt De Schepper. "Door te wisselen in de uren, maken we het voor de bende moeilijker om in te schatten wanneer bepaalde leerlingen de bus of de trein nemen."

Na de herfstvakantie overweegt De Scheppers zelfs om een "patrouille" te starten waarbij ze zelf samen met haar zorgteam haar leerlingen begeleidt van school naar het station. "In wat voor een maatschappij leven wij?", vraagt de directrice zich af. "Dit is eigenlijk mijn taak niet, maar wie gaat het anders doen? Dit is geen normale situatie."

 Dit soort fenomenen moet in alle discretie worden aangepakt

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A)

De Brugse politie is volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) een onderzoek gestart naar aanleiding van een filmpje dat vorige week is opgedoken op sociale media. "Van zodra we zoiets doorkrijgen, wordt er opgetreden", zegt de burgervader in "De ochtend" op Radio 1. "De rest van het onderzoek is in handen van het gerecht." Na de herfstvakantie zit de schooldirectie samen met de politie, Landuyt stelt voor om dit overleg te vervroegen.

De Brugse burgemeester benadrukt wel dat waar de politie kan optreden, ook wordt opgetreden, maar hij hekelt wel de media-aandacht voor de zaak. "Je maakt mensen ongerust waar het niet nodig is", zegt hij. "En je geeft de bewuste jongeren een kick waardoor ze verder doen. Dit soort fenomenen moet in alle discretie worden aangepakt."

Meest gelezen