Videospeler inladen...

Rechters kasteelmoord mogen zaak blijven behandelen

In het proces van de zogenoemde kasteelmoord mogen de drie rechters van de rechtbank in Brugge aanblijven. Dat heeft het hof van beroep in Gent beslist. Verschillende advocaten hadden de rechters gewraakt, omdat ze vinden dat die niet meer onpartijdig over de zaak kunnen oordelen. Maar het hof is hen dus niet gevolgd.

Twee weken geleden dienden enkele advocaten van de verdachten op het proces over de kasteelmoord een wrakingsverzoek in tegen de rechters die zich moeten uitspreken over het dossier. Het gaat enerzijds om de advocaten van de neef van de intussen overleden huurmoordenaar, die kasteelheer Stijn Saelens vermoordde. De neef zou zijn oom die bewuste dag naar het kasteel hebben vergezeld, maar beweert dat hij van het moordplan niets afwist. Anderzijds ging het om de advocaten van de hoofdverdachte André Gyselbrecht, de schoonvader van slachtoffer Stijn Saelens. 

Volgens de advocaten was hun recht van verdediging geschonden.
Zij hebben tijdens de laatste zitting geen standpunt meer kunnen innemen over nieuwe stukken. Het waren de notities van de mogelijke informant die in de cel één van de verdachten zou benaderd hebben. De advocaten vroegen om een schorsing om de vijftig pagina's te kunnen doornemen. Na de schorsing las de voorzitster meteen een tussenvonnis voor, waarin ze het verzoek om de mogelijke informant te horen als getuige afwees. 

Nu is door het Gentse hof van beroep beslist om het wrakingsverzoek tegen de drie rechters van de correctionele rechtbank af te wijzen. Volgens het hof hebben de rechters "geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid" getoond. Het proces van de kasteelmoord kan dus gewoon doorgaan.  De advocaten van de verdediging kunnen wel nog in cassatie gaan. 

Meest gelezen