KBC-topman in top 10 van beste CEO's ter wereld

Johan Thijs, topman van KBC, is volgens Harvard Business Review één van de best presterende CEO's ter wereld. Het zakenblad zet hem op de zevende plaats. De enige andere Belg is Jef Colruyt, op de 88e plaats. AB InBev-topman Carlos Brito staat 13e.

Thijs zegt dat hij de goede ranking niet aan zichzelf te danken heeft, maar aan het hele team bij KBC. In een korte reactie heeft hij zijn personeel bedankt. Vorig jaar stond de KBC-baas ook al in de lijst. Toen nog op plaats 19.

Dit jaar wordt de lijst jaar aangevoerd door Pablo Isla, CEO van de Spaanse kledingketen Inditex (Zara). Nog een bekende topper, op de vijfde plaats, is Bernard Arnault, de man achter onder meer het luxemerk Louis Vuitton.

Meer dan financiële prestaties

Tot 2015 werden CEO's alleen beoordeeld op basis van hun financiële prestaties. Maar sinds twee jaar houden de consultants die de lijst opstellen, ook rekening met de zogeheten ESG-criteria.

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Concreet gaat het dus ook om de manier waarop CEO's hun bedrijf runnen en de mate waarin ze daarbij aandacht hebben voor mens en milieu.

Jeff Bezos op 71

Het toepassen van de ESG-criteria heeft ingrijpende gevolgen. Dat bewijst Amazon-baas Jeff Bezos. Ondanks het succes van zijn online winkel landt hij op voor hem een bescheiden plaats 71. Puur financieel bekeken was hij nummer een geweest. Maar Amazons ESG-ratings zijn laag en dus tuimelt de boekenbaas 70 plaatsen naar beneden.

Meest gelezen