Zijn dit de schoenen van een vicepremier in Nederland?

De allereerste foto van koning Willem-Alexander met het nieuwe kabinet-Rutte III heeft heel wat beroering veroorzaakt bij onze noorderburen. Op sociaalnetwerksites wordt de in het oog springende schoenenkeuze van de nieuwe vicepremier Hugo de Jonge (CDA) druk besproken.

De nieuwe ministers van de regering-Rutte III hebben vandaag voor het eerst geposeerd met koning Willem-Alexander.

De vestimentaire keuze van enkele politici heeft in Nederland heel wat stof doen opwaaien. De Nederlanders krijgen er op sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter niet genoeg van om de witte schoenen van de vicepremier Hugo de Jonge (CDA) en de gele jurk van minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) te becommentariëren.

Het kabinet-Rutte III werd in stadskledij bij de koning verwacht, maar de twee regeringsleden van CDA kozen een opvallende outfit.  Onze collega's van de NOS gingen te rade bij etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen voor enige duiding.

"De koning nodigt je uit, dus je moet gehoorzamen aan wat hij wil. Er was een kledingvoorschrift: tenue de ville (stadskledij). Zijn witte schoenen tenue de ville? Nee. Dat kan echt niet. Je staat er als groep en De Jonge trekt de aandacht", aldus Van Ditzhuyzen.

Meest gelezen