Omaanse prinses en sjeik doen inspiratie op in Antwerps kringloopcentrum

In Antwerpen hebben een prinses en een sjeik uit Oman kringloopcentrum De Kringwinkel in Merksem, het recyclagepark van afvalintercommunale Igean in Mortsel en afvalbeheerder Indaver in het havengebied bezocht. Met hun bezoek wilden de excellenties inspiratie opdoen voor projecten rond circulaire economie in hun thuisland. "In Oman staan ze op dat vlak van recyclage nog in de kinderschoenen", zegt havenschepen Marc Van Peel (CD&V), die het duo ontving.  

De delegatie uit Oman bestond uit prinses dr. Mona bint Fahad Al Said (verbonden aan de Universiteit van Qaboos), twee professoren en Sheikh Mohamed Sulaiman Al-Harty, Vice President van 'Be'Ah', zowat de Omaanse OVAM. De praktijkbezoeken kaderen in een conferentie van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling) en de Verenigde Naties over hoe technologie helpt om duurzaamheidsdoelen te bereiken. Vlaanderen is op dat vlak een voorloper, klinkt het. "Ik heb er alle hoop in dat ze in deze nieuwe sector voorbeelden uit  Antwerpen zullen meenemen en vertalen in successen in Oman", aldus havenschepen Van Peel.

De rode draad doorheen het bezoek was volgens Van Peel het idee dat circulaire economie begint bij een lokaal afvalbeleid. Dat werd gedemonstreerd bij De Kringwinkel. "Een tweede leven geven aan textiel of een meubelstuk is trouwens niet alleen een keuze voor duurzaamheid, het levert jobs op in de stad", zegt Van Peel. "Werknemers die een grote afstand hebben tot een klassieke job kunnen dankzij dit werk in de sociale economiebedrijven ervaring en inspiratie bijtanken." De havenschepen legt op dat vlak de link met de situatie van vrouwen in Oman.
   

Meest gelezen