Videospeler inladen...

Ontdek een authentiek Paas­beeld in een nieuwe tentoon­stelling in het Jubelparkmuseum

In het Jubelparkmuseum in Brussel loopt de tentoonstelling "Oceania" over het gelijknamige continent. De expo toont onder meer een authentiek Paasbeeld van Paaseiland in de Stille Oceaan.

Wie meer wil weten over de kunst, de cultuur en de geschiedenis van Oceanië kan sinds vandaag in het Jubelparkmuseum in Brussel terecht. Daar heeft de tentoonstelling "Oceania" de deuren geopend.

Aan de hand van kaarten, scheepsmaquettes en archieven neemt de expo de bezoeker mee in het spoor van de Europese ontdekkingsreizigers die Oceanië vanaf de 18e eeuw verkenden.

Tijdens een van die expedities in 1934 bracht Henri Lavachery aan boord van de Mercator een authentiek Paasbeeld van Paaseiland naar België. Dat staat vandaag in het Jubelparkmuseum en is in de tentoonstelling te zien.

Het Paasbeeld is zonder meer uitzonderlijk. Op Paaseiland zelf staan ze in bosjes, maar slechts 6 exemplaren hebben het eiland verlaten. Twee staan in Chili, twee in de VS, een in het Verenigd Koninkrijk en een bij ons.

Jean-Paul Forest

"Oceania" vertelt ook het verhaal van de autochtone bevolking van Oceanië met meer dan 200 voorwerpen van Papoea, Nieuw-Caledonië, Micronesië, Fiji, Tahiti, de Markiezeneilanden, Nieuw-Zeeland, Hawaï en Paaseiland. Ze getuigen van de rijkdom en originaliteit van de creaties van deze volkeren.

Een aparte zaal toont werk van Jean-Paul Forest, een plastisch kunstenaar uit Tahiti. Hij woont al jaren in Polynesië waar hij zich terugtrekt in de vallei van Papeno'o op Tahiti om te creëren en inspiratie te vinden. Zijn werken balanceren tussen land art en minimalisme en getuigen van de vluchtigheid en kwetsbaarheid van een voortdurend bedreigd ecosysteem.

Meest gelezen