2001 AP

Onterecht opgepakt en gefolterd na 9/11: drie Canadezen krijgen schadevergoeding

 Drie mannen die na de aanslagen van 11 september 2001 onterecht werden opgepakt en in Syrië en Egypte werden gefolterd, krijgen van de Canadese overheid 31 miljoen Canadese dollar (21 miljoen euro) schadevergoeding. Dat meldt de Canadese krant Le Devoir, maar de Canadese overheid wil het bedrag niet bevestigen.

Abdullah Almalki, Ahmad Elmaati en Muayyed Nureddi, die de Canadese nationaliteit hebben, werden na de aanslagen opgepakt en gefolterd op verdenking van banden met terrorisme.  Toen ze in 2004 vrijkwamen zonder in beschuldiging gesteld te zijn, keerden ze terug naar Canada. Daar dagvaardden ze de Canadese staat voor haar rol in hun wedervaren.     

Een onafhankelijk onderzoek uit 2008 wees uit dat de Canadese inlichtingendiensten en de Canadese federale politie "onrechtstreeks" verantwoordelijk waren voor de slechte behandeling van de mannen. In maart bood de Canadese overheid formeel haar excuses aan.     

Volgens Le Devoir krijgen de drie samen 31,5 miljoen dollar schadevergoeding, maar de overheid wil dat niet bevestigen. De drie hadden 100 miljoen dollar gevraagd.

Meest gelezen