Videospeler inladen...

Regering Rutte III legt de eed af

In Nederland is de regering Rutte III nu echt een feit. Het hele kabinet heeft bij koning Willem-Alexander de eed afgelegd. De nieuwe regering van premier Rutte heeft weinig regeringservaring, de vraag is dan ook hoelang ze het zal volhouden.

Voor de gelegenheid is de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde is de plaats waar de nieuwe Nederlandse regering de eed aflegt omdat Huis ten Bosch momenteel verbouwd wordt. Da's niet de enige nieuwigheid. Voor het eerst legt de Nederlandse regering de eed af bij een mannelijk staatshoofd. Een primeur dus voor koning Willem-Alexander, net als voor heel het kabinet.

Rutte III bestaat uit 24 leden, 16 ministers en 8 staatssecretarissen, maar behalve premier Rutte zelf heeft geen van hen ooit eerder in een regering gezeten. Dat is toch wel opvallend vindt NOS-journalist Hans Andringa in De Ochtend op Radio 1: "Vaak zie je in zo'n kabinet oude rotten terugkeren, maar daar is nu geen sprake van."  Ze hebben wel bestuurservaring of of parlementaire ervaring, maar regeringservaring hebben ze niet. (lees verder onder de foto)

Belga

Botte Fries op Buitenlandse Zaken

Bij die nieuwe gezichten springt er alvast één iemand uit: Halbe Zijlstra, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Nederland. Van zo'n minister verwacht je buitenlandse ervaring en diplomatieke gaven. Zijlstra past helemaal niet in het profiel dat een chef van de diplomaten heeft, zegt Andringa. Hij omschrijft Zijlstra als een "botte Fries, die precies zegt waar het op staat. Toen zijn naam bekend raakte, waren er wel wat mensen die zich afvroegen hoe dat kon gebeuren." 

Afwachten hoe het loopt

Eindelijk, na moeizame onderhandelingen en 225 dagen na de parlementsverkiezingen verschijnt de nieuwe Nederlandse regering samen met de koning op het bordes voor de traditionele groepsfoto. Het kabinet bestaat uit 4 zeer verschillende partijen met daarbovenop onervaren leden. Is Rutte III een lang leven beschoren of kan de groepsfoto snel de kast in? Zo snel wil Andringa niet gaan: "Er zijn dingen waarvan je kan zeggen dit is een recept waardoor het kabinet snel kan vallen. Aan de andere kant moet je ook wel constateren dat dat al vaker is gezegd van een kabinet Rutte, bijvoorbeeld van zijn vorige kabinet. En dat heeft de rit helemaal uitgezeten."

Afwachten is de boodschap, een houding die de Nederlanders volgens Andringa aannemen, al verwacht hij over enkele maanden wel protest tegen het nieuwe kabinet, net zoals het bij de vorige regering Rutte liep. 

Meest gelezen