Reporters

Roger van Damme is "beste patissier ter wereld"

Roger van Damme van Het Gebaar is in Warschau tijdens The Best Chef Awards 2017 uitgeroepen tot "beste patissier ter wereld".

The Best Chef Awards stelt een top 300 op van chefs wereldwijd. In die lijst haalde de Nederlander Roger van Damme met Het Gebaar de 68e plaats. Zijn zaak aan de botanische tuin in Antwerpen is vooral bekend voor de desserts. Daarnaast reikt The Best Chef Awards prijzen uit in verschillende categorieën, waaronder vrouwelijke chef, rijzende ster en patisserie. In die laatste categorie staat Van Damme op de eerste plaats.

"Na 25 jaar een prijs krijgen van dit wereldniveau, vind ik zeer uniek", reageert Van Damme, die ook een eigen kookprogramma heeft op Njam!. "Dit is een ongelofelijk mooie bekroning van mijn carrière. De chefs waar ik tussen sta in de lijst zijn een voor een zeer grote namen. Ik voel me dan ook zeer vereerd om ertussen te mogen staan. Het is een bekroning voor het harde werk van heel ons team. Ik probeer van mijn desserts steeds kunstwerken te maken en vind het ook belangrijk dat er een concept achter zit. Om die reden werk ik ook graag samen met kunstenaars en architecten zodat ik mijn creaties naar een nog hoger niveau kan tillen."

In de top 300 staan ook verschillende Belgen, onder anderen Peter Goossens van Hof van Cleve, Sang Hoon Degeimbre van l'Air du Temps, Gert De Mangeleer van Hertog Jan.  Ook de Nederlanders Syrco Bakker van Pure C en Nick Bril van The Jane staan in de lijst. Bril behaalde met The Jane zelfs de vijfde plaats in de top 300.  Joan Roca van El Celler de Can Roca in Girona in Spanje is bekroond tot The Best Chef 2017.

Van Damme heeft de prijs zelfs niet echt gevierd, vertelde hij vanochtend op Radio 2. "Ik was helemaal perplex. Syrco Bakker, Nick Bril en ik zijn rond 23 uur nog een pizzeria binnengelopen om iets te eten. Dat was wel leuk, dat we onderling nog even een glas gedronken hebben." De desserts en de prijzen in Het Gebaar gaan dezelfde blijven, benadrukt Van Damme. "We gaan lekker voortdoen. Ik denk dat het gewoon leuk is voor België dat we het land op deze manier op de kaart kunnen zetten."

The Best Chef-lijst wordt bepaald door bloggers, journalisten, foodfotografen en andere chefs wereldwijd. 30% van de stemmen komt van de volgers van het sociale netwerk.

Meest gelezen