Vertedering en hilariteit: drakenprinsje mee naar Bhumibol en Mary en modejurylid dragen dezelfde jurk 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week zakte menig koningshuis ter wereld af naar de crematieceremonie van Bhumibol Adulyadej in Bangkok. Zelfs het drakenprinsje uit Bhutan reisde mee met zijn ouders. De Nederlandse prinses Mabel en de Deense kroonprinses Mary trokken naar Afrika om de problematiek van kindhuwelijken aan te kaarten en aan te pakken. Mary beleefde van de week ook een gênant momentje toen ze bij een modeprijs dezelfde jurk droeg als een van de juryleden. De Spaanse koningin Letizia keerde dan weer, tussen moeilijke Catalaanse tijden door, terug naar haar oude liefde.

Met 18 royals op crematieceremonie van Bhumibol

De crematieceremonie van koning Bhumibol Adulyadej in Bangkok lokte niet alleen honderdduizenden Thai gekleed in het zwart, ook heel wat koningshuizen stuurden vertegenwoordigers: in totaal waren maar liefst 18 royals aanwezig. We zetten de indrukwekkende lijst op een rij (wellicht hebt u van de helft nog nooit gehoord):

Koningin Sofia (Spanje), koningin Silvia (Zweden), koningin Mathilde (België), koningin Máxima (Nederland), kroonprins Haakon (Noorwegen), kroonprins Frederik (Denemarken), prins Andrew (Verenigd Koninkrijk), prinses Margaretha (Liechtenstein), koning Letsie en koningin Masenate (Lesotho), koning Jigme en koningin Jetsun Pema (Bhutan), koning Tupou en koningin Nanasipau'u (Tonga), erfgroothertog Guillaume (Luxemburg), prins Akishino en prinses Kiko (Japan) en prins Thani bin Hamad bin Khalifa al-Thani (Qatar).

Belga

Als er één iemand met de aandacht wist te lopen bij aankomst op de luchthaven was het het zoontje van het koningspaar uit de Himalayastaat Bhutan: Jigme Namgyal Wangchuck (1,5) liep aan de hand van koning Jigme Khesar Namgyal Wangchuck. Koningin Jetsun Pema keek vertederd toe. Het kroonprinsje wordt ook wel het drakenprinsje genoemd.

Mabel en Mary ten strijde tegen kindhuwelijken

De Nederlandse prinses Mabel, schoonzus van koning Willem-Alexander, en de Deense kroonprinses Mary zijn deze week naar Afrika gereisd om de  problematiek van kindhuwelijken in Centraal- en West-Afrika te  bespreken. Mabel trok naar Dakar (Sengel) voor een driedaagse internationale conferentie met ministers uit de regio, VN-vertegenwoordigers en religieuze leiders. “In dit deel van de wereld komen kindhuwelijken het meeste voor. Zes van de tien landen met de meeste kindhuwelijken zijn hier”, aldus de prinses.

De conferentie benadrukte het belang van degelijk onderwijs voor meisjes én het belang van geboortecertificaten waarmee bewezen kan worden dat ze té jong zijn om te trouwen. Zo is kraamsterfte de op een na meest voorkomende doodsoorzaak bij jonge meisjes. Maar Mabel zag hoopgevende signalen. "In 2012 had geen enkel land plannen om een einde te maken aan kindhuwelijken, op dit moment werken 25 landen een nationale strategie uit", zegt Lakshmi Sundaram van Girls Not Brides. Mabel is voorzitter van de organisatie. "Tijd om de goede intenties om te zetten in acties", aldus de prinses. 

Mary draagt nog eens een legeruniform

Terwijl Mabel zich in Senegal waagde, haakten de Deense kroonprinses Mary en de Deense minister van Ontwikkelingssamenwerking op het laatste moment af wegens veiligheidsredenen. "Zeer vervelend", klonk het. Mary en de minster vertrokken wel naar Mali om vandaar uit op te komen voor de rechten van vrouwen en meisjes.

De kroonprinses bracht ook een blitzbezoek aan de Deense VN-vredestroepen. Ze trok een legeruniform aan en zette haar zonnebril op. De militaire component is geen onbekend terrein voor Mary, want ze is eerste luitenant in de Deense Nationale Reserve en nam vorig jaar nog deel aan manoeuvres waarbij ze een vuurwapen hanteerde. Dat leidde tot een relletje in de pers .  

En even later dezelfde jurk aan als haar gastvrouw

Later op de week mocht Mary haar legerschoenen ruilen voor hoge hakken. Ze woonde de uitreiking van de prestigieuze Magasin Du Nord Fashion Prize bij. De Deense prijs ging naar ontwerpster Laerke Andersen, maar die zag haar moment een beetje overschaduwd. Tot Mary's grote verbazing en hilariteit droeg gastvrouw en jurylid Nina Wedell-Wedellsborg immers dezelfde jurk.  

The Mega Agency

Mary accentueerde nog met een blauwe riem, terwijl Nina de mouwen
strategisch had opgestroopt. Beide dames poseerden gewillig doch
onwennig voor de fotografen. Het "detail" was trouwens ook de modejury, waarmee ze een ontmoeting hadden, niet ontgaan. De gezichtsuitdrukking en het gebaar van Mary spreekt boekdelen (zie hieronder).

The Mega Agency

Letizia keert (helemaal alleen) terug naar oude liefde

De Spaanse koningin Letizia stond er tijdens de jaarlijkse journalistieke
prijzen van de krant ABC in Madrid alleen voor. Normaal kwam koning
Felipe mee, maar gezien de situatie met Catalonië was dat geen optie
meer. Letizia overhandigde de prijzen en benadrukte de rol van de media:
"De pers moet die stabiele en nauwkeurige referentie zijn."

FOTO: Letizia tussen de winnaars.

danapress

Voor haar huwelijk met koning Felipe was Letizia Ortiz Rocasolano (45) nieuwslezeres en journaliste. Ze schreef onder meer artikels voor ABC en La Nueva España, werkte in Mexico en berichtte live over de aanslag op de WTC-torens. Ook haar vader was reporter.

Koning Felipe ligt momenteel onder vuur in zijn land. Zijn tv-toespraak vlak na het referendum in Catalonië kwam bijzonder hard aan, zowel in Catalonië als in de rest van Spanje. Zo repte hij met geen woorden over de rellen, het politiegeweld en de gewonden. Hij riep ook niet op tot dialoog. Voor morgen/maandag heeft het hof alvast zijn bezoek in Valencia geschrapt. Felipe zou de Koning Jamie I Awards bijwonen. Letizia gaat opnieuw alleen.

VIDEO uit de oude doos: Letizia als tv-reporter vanuit Washington (september 2001)

Meest gelezen