Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

 "MoMu, FOMU en DIVA waren, zijn en blijven welkom bij stad Antwerpen"

Het is mogelijk om inhoudelijke autonomie met zekerheid voor het personeel te combineren. Dat zegt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) van Antwerpen in een reactie op de alarmkreet die de directeurs van het MoMU, het FOMU en het DIVA slaken.

Hoe moet het na Nieuwjaar voort met het Modemuseum (MoMu), het Fotomuseum (FOMU) en het Diamantmuseum (DIVA) in Antwerpen? Vandaag zijn het nog provinciale musea, maar vanaf volgend jaar mogen de provincies geen musea meer uitbaten en gaan ze over naar de stad.

Gisteren slaakten de directeurs van de drie musea nog een alarmkreet (zie inzetstuk). Ze vrezen voor hun inhoudelijke en creatieve autonomie eens ze onder de auspiciën van de stad vallen en ze stellen dat het personeel slechter af zal zijn. Liever gaan ze op in een museumstichting met een eigen personeelsbeleid.

"We vinden het belangrijk duidelijkheid te scheppen"

In een reactie zegt schepen van Cultuur Bastiaens dat die vrees ongegrond is. "De drie musea waren, zijn en blijven welkom bij de stad Antwerpen", benadrukt ze. "We kunnen inhoudelijke autonomie met zekerheid voor het personeel combineren. We vinden het net belangrijk duidelijkheid te scheppen voor het personeel zodat deze musea optimaal kunnen blijven werken."

"Hoe leg je aan werknemers die eenzelfde takenpakket uitvoeren dat ze toch een verschillend loon hebben en andere arbeidsvoorwaarden hebben louter omdat ze onder verschillende werkgevers zouden vallen? Ons pleidooi voor een inkanteling van de museumstichting in de stad zet in de eerste plaats het personeel voorop."

"Bovendien geeft deze beslissing zowel het personeel als de museumwerking duidelijkheid en continuïteit. Er is 1 werkgever voor al het personeel van de museumstichting: de stad. Aan de inkanteling in de stad zijn voorwaarden verbonden, dan klopt. Maar respect voor die voorwaarden biedt musea de mogelijkheid om een stabiele werking voort te zetten met voldoende overheidsmiddelen."

Meest gelezen