Laurie Dieffembacq

Schilderij in kerk van Ter Kameren blijkt authentieke Jordaens

Onderzoekers hebben een onbestudeerd werk van de Vlaamse barokschilder Jordaens als een authentiek exemplaar geïdentificeerd. Tot voor kort hing het in de kerk van Ter Kameren in Brussel.

Het "Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project" heeft vandaag enkele kunsthistorische verrassingen aan het licht gebracht. Het internationaal wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België vergelijkt niet alleen de paneelschilderkunst van de Vlaamse meesters Jacques (Jacob) Jordaens en Antoon Van Dyck, maar maakt ook de link met het atelier van Pieter Paul Rubens.

Het project identificeerde een onbestudeerd werk van Jacques Jordaens als een authentiek exemplaar. Het gaat om het schilderij "De berouwvolle heilige Petrus en heilige Johannes de Evangelist bij Christus' graf" dat tot voor kort in de kerk van Ter Kameren in Brussel hing.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat Peter Paul Rubens en Antoon Van Dyck met dezelfde paneelmaker werkten, Michiel Vriendt. En een derde bijzondere vondst: de olieverf op paneel van "Nicodemus door Jezus onderricht" van Jordaens is uit een bijzondere soort eik gemaakt. In tegenstelling tot andere schilderijen, komt het hout hier wellicht uit Noorwegen en niet uit de Baltische staten.

Al deze Vlaamse meesters krijgen een plek in de tentoonstelling "Charles I, king and collector" die van 27 januari tot en met 15 april in de Royal Academy in Londen loopt.

Meest gelezen