Videospeler inladen...

Steeds meer vliegreizen geboekt tijdens herfstvakantie

Almaar meer mensen boeken een vliegvakantie naar zonnige oorden tijdens de herfstvakantie, en wachten niet meer tot de start van de kerstvakantie om er even tussenuit te knijpen. Uit cijfers van verschillende touroperators blijkt dat er - in vergelijking met de herfstvakantie vorig jaar - zeker tien procent meer zitjes worden verkocht op vliegtuigen richting zon.

Een vliegvakantie boeken tijdens de herfstvakantie wordt steeds populairder. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie heeft opgevraagd bij verschillende touroperators en luchthavens in ons land. We wachten niet meer tot de kerstvakantie om naar een zonnig strand in Spanje, Turkije of Egypte te trekken, maar kiezen er steeds vaker voor om ook een reis te boeken voor de herfstvakantie. 

Bij TUI - de absolute marktleider in de sector - zijn ze formeel: de afgelopen drie jaar wordt vastgesteld dat er almaar meer boekingen zijn voor de herfstvakantie. Volgens TUI vertrekken er dit weekend 10% meer reizigers dan vorig jaar tijdens dezelfde periode, in concrete cijfers uitgedrukt zijn dat ruim 7.900 passagiers. “Nochtans hebben we dit jaar ook beslist om onze vliegcapaciteit in deze periode met 10% op te voeren”, vertelt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI. “Dat was een gok, maar we voelen als sector dat er ook veel vraag is naar reizen tijdens de herfstvakantie. We merkten dat de mensen niet meer wachten tot de kerstvakantie om er even tussenuit te knijpen.”

Een gok die meteen resultaat oplevert. Alle vluchten van TUI waren twee dagen voor de start van de herfstvakantie helemaal uitverkocht.

We hebben onze vluchtcapaciteit tijdens de herfstvakantie zelfs verhoogd.

“Het is een extra reis die ze inplannen”, zegt Demeyere. “Wie tijdens de kerstvakantie de gewoonte had om op reis te gaan, zal dat meestal niet laten vallen. De herfstvakantie is meestal gewoon een bijkomende vakantie.”

De verklaring achter de stijging van het aantal vliegvakanties is doodsimpel, volgens Demeyere. “Stress van het dagelijks leven”, zo zegt hij. “Thuis kunnen ze blijkbaar niet helemaal tot rust komen. Als mensen een weekje de kans krijgen om naar het buitenland te trekken - ver weg van de spanning - dan grijpen ze die gewoon.” De meest populaire bestemmingen bij TUI zijn vakantieoorden in Spanje, Marokko, Egypte en Turkije. Diezelfde trend is duidelijk voelbaar bij andere, kleinere spelers op de markt.

Ook bij Corendon bijvoorbeeld. “Bij ons tekenen we een stijging van ruim 16% op, in vergelijking met 2016”, verklaart Yohan De Vlieger van Corendon. Komend weekend vertrekken ruim 1.500 reizigers met Corendon.  “Het Turkse Antalya blijft onze topper, daarna volgt het Egyptische Hurghada”, besluit De Vlieger.

Laatste streepje zon

Ook Thomas Cook – Neckermann ziet een pak meer reizigers tijdens de herfstvakantie. Vooral Tenerife, Antalya en Gran Canaria scoren sterk. Op dit moment is alles zelfs zo goed als volgeboekt. Precieze cijfers deelt de touroperator niet, maar er is wel sprake van een opvallende stijging van het aantal reizigers voor deze periode. En die toename schommelt rond 11%. “Een mooie stijging ten opzichte van vorig jaar”, vindt Laura Van Waeyenberge, woordvoerster van Thomas Cook.

“Van alle klanten die bij ons een vakantie boeken in het najaar, doet een kwart dat tijdens de herfstvakantie. Het is het laatste streepje zon, vlak voor de winter. En er zijn ook nog goede deals te doen. Veel Europese zonbestemmingen hebben nog een aangenaam klimaat, de zee is nog warm. Er zijn ook niet veel andere Europese landen die een herfstvakantie hebben. Daarom zijn de prijzen nog interessant.”

Op vakantie met oma en opa

Ongeveer 25% van de reizigers van TUI is ouder dan 60 jaar. Op zich geen nieuws, maar TUI stelt wel vast dat die 60-plussers steeds vaker reizen met jonge kinderen. “Het is een bijzondere trend”, vertelt Demeyere. “Vreemd zelfs, omdat deze periode iets duurder is dan het laagseizoen. We gaan ervan uit dat het de kleinkinderen zijn. Wellicht heeft dat te maken met het drukke leven en het budget van jonge gezinnen. In plaats van één vakantie minder te boeken per jaar, gaan de kinderen dus gewoon een keertje mee met de grootouders.”

Jasper Jacobs

Drukte op luchthavens

De regionale luchthavens in Vlaanderen maken zich op voor een druk weekend, maar verwachten voorlopig geen stormloop. “Het wordt dit weekend iets drukker, ja, maar onze vluchten zijn goed gespreid en de check-ins zullen niet langer duren dan normaal”, belooft Catherine Stuyck, woordvoerster van de luchthavens van Oostende en Antwerpen.

Op Brussels Airport in Zaventem worden vandaag ruim 86.000 passagiers verwacht. "En dat is opvallend meer dan de 81.000 passagiers van vorig jaar", zegt Florence Muls van Brussels Airport. "Zaterdag en zondag tellen we 66.000 à 67.000 passagiers. Ook dat is een stijging in vergelijking met vorig jaar. Wie met de wagen naar de luchthaven komt, kan dus best op tijd een parkeerplaats reserveren. En als je handbagage bij hebt, check je best vooraf wat je wel en niet mag meenemen."

Meest gelezen