Videospeler inladen...

Thailand neemt afscheid van koning Bhumibol met vijfdaagse ceremonie

Na een jaar van nationale rouw nemen de Thai afscheid van hun geliefde koning Bhumibol, die in oktober vorig jaar op 88-jarige leeftijd overleed. Een jaar lang werd een grootse, unieke ceremonie voorbereid die vijf dagen zal duren. Het hoogtepunt van de plechtigheid was vanavond, toen het vuur werd aangestoken aan het crematiemonument in Bangkok.

AFP or licensors

De plechtigheden begonnen gisteren al met een afscheidsceremonie in de grote troonzaal in het koninklijke paleis in het centrum van Bangkok en een nachtwake met boeddhistische monniken. Maar voor het grote publiek was het wachten op de rouwstoet van vandaag. Militairen in traditionele uniformen begeleidden de koninklijke urne naar een speciaal daarvoor gebouwd gouden crematorium. 

Aan de processie namen duizenden troepen deel. De optocht van twee kilometer duurde drie uur lang. De koninklijke urne werd vervoerd in een gouden wagen, die al sinds eind 18e eeuw wordt gebruikt. Meer dan 200 soldaten trokken de kar.

Langs het parcours en in de buurt van het crematorium staan honderdduizenden in het zwart gehulde toeschouwers.

Velen van hen zakten al dagen geleden af naar Bangkok. Urenlang moesten ze langs de kant van het parcours wachten in de verzengende hitte en de tropische regen. Dat veroorzaakt hier en daar zelfs spanningen.

Bhumibol wordt door veel Thai vereerd, ze beschouwen hem als een soort heilige. "Ik ben geboren onder koning Bhumibol. Dit is de belangrijkste gebeurtenis in mijn leven", zegt een van de toeschouwers.

AFP or licensors

Crematie

In Bangkok ligt het gewone leven vandaag zo goed als stil. Veel winkels en kraampjes zijn gesloten of sluiten vroeger. Voor mensen die niet in Bangkok geraken, zijn er in het hele land 85 replica's gebouwd van het bijzondere crematorium. Negen ervan staan in de hoofdstad Bangkok zelf.

Het hoogtepunt van de plechtigheid kwam  's avonds. Om 22 uur lokale tijd (17 uur in België) heeft koning Maha Vajiralongkorn het vuur aangestoken aan het crematiemonument, waar zijn vader Bhumibol ligt opgebaard. De plechtigheid werd bijgewoond door staatshoofden en topfunctionarissen uit 42 landen. Voor ons land was koningin Mathilde aanwezig. Kort tevoren had de regering echter aangekondigd dat de televisie de crematie niet zou uitzenden.

Morgenochtend zal de as worden verzameld in de koninklijke urn die nadien naar de troonzaal van het paleis zal worden gebracht en daar worden bijgezet bij de urnen van de vorige acht koningen van de Chakri-dynastie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen