Videospeler inladen...

Trump: "Verslaving aan verdovende middelen is een nationale gezondheidscrisis"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het drugsprobleem in de Verenigde Staten uitgeroepen tot een "nationale gezondheidscrisis". Hij spreekt van "de ergste drugscrisis in de Amerikaanse geschiedenis" en kondigt "agressieve maatregelen" aan om het probleem aan te pakken. Extra middelen maakt hij voorlopig niet vrij.

Tussen 2000 en 2015 zijn in de Verenigde Staten een half miljoen mensen gestorven als gevolg van overmatig gebruik van opiaten. Dat zijn geneesmiddelen en drugs als morfine, codeïne en heroïne. Ook slaaptabletten en pijstillers worden bij de opiaten gerekend. Vorig jaar alleen al waren er 64.000 doden. 

"Het aantal mensen dat sterft door een overdosis aan opiaten is groter dan het aantal dat om het leven komt door vuurwapens of bij auto-ongelukken samengeteld", zei Trump vandaag in een toespraak in het Witte Huis. "Het aantal mensen dat verslaafd is aan pijnstillers, heroïne en andere verdovende middelen, is massaal gestegen."

"De VS is verreweg de grootste gebruiker van die drugs. Er worden in de VS per persoon meer opiaten gebruikt dan in eender welk land ter wereld."

Beleid uitstippelen

Trump had eerder gezegd de drugsverslaving in de VS als een national emergency, een nationale noodtoestand, uit te roepen. Dat zou als gevolg gehad hebben dat er extra federale middelen vrijgemaakt zouden kunnen worden om de staten bij te staan.

De president heeft de situatie nu als een public health emergency bestempeld, een nationale gezondheidscrisis. Er komen geen extra middelen vrij, maar het komt erop neer dat de middelen in het noodfonds voor publieke gezondheidszorg, het Public Health Emergency Fund, nu herverdeeld kunnen worden, met meer aandacht voor de verslavingsproblematiek.

Het probleem is dat de middelen in dat fonds allicht ontoereikens zijn: er zou slechts 57.000 dollar in zitten. De regering-Trump legt de bal in het kamp van het Congres, dat hij zal vragen om tegen het einde van het jaar extra fondsen vrij te maken.

De regering krijgt nu ook meer flexibiliteit om een beleid uit te stippelen en regels en restricties in te voeren.  

Mijn broer zei me niet te drinken. Ik leerde dankzij Fred

Ongewoon persoonlijk Trump spreekt over alcoholverslaving van zijn oudere broer

"We kunnen de generatie zijn die een einde maakt aan de opiaten-epidemie", zei Trump in een toespraak. Hij roept alle overheidsinstellingen op om maatregelen te nemen, er moet ook een ontradingscampagne komen.

De president maakte ook een opmerkelijk, want voor zijn doen ongewoon persoonlijk zijsprongetje. Hij had het over zijn oudere broer Fred, die op zijn 42e stierf aan de gevolgen van een alcoholmisbruik (rechts op de foto onder). 

1985 Ron Galella

Trump beschreef zijn broer als een leuke man, die er goed uitzag en een veel betere persoonlijkheid had dan hijzelf. "Maar hij had een probleem met alcohol." Dankzij zijn broer heeft Trump zelf nooit gedronken of gerookt. "Hij zei me altijd dat ik van de drank moest afblijven", zei hij.

"Hij was een sterke man, maar het was een harde, harde zaak waar hij doorheen moest. Maar ik leerde dankzij Fred".

"Een belangrijke stap"

Trumps aankondiging wordt beschouwd als een belangrijke stap naar een grotere bewustwording van de nationale drugsepidemie, al vinden sommige critici dat Trump nog niet ver genoeg gaat. Vooral het gebrek aan middelen baart hen zorgen.

Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne al de oorlog verklaard aan drugs. Sinds zijn aantreden heeft hij een speciale drugscommissie aangesteld. Die vroeg hem afgelopen zomer al om de noodtoestand uit te roepen. Die wordt normaal gezien alleen uitgeroepen bij kortdurende crisissen zoals een orkaan of een virusuitbraak.  

"Geen ruziënde president"

"Het is de eerste keer sinds lange tijd dat we geen ruziënde president zien, maar wel een president die zich puur op beleid focust", zegt correspondent Michiel Vos. "Hiermee lost hij ook een belangrijke belofte in van zijn campagne." 

Meest gelezen