Videospeler inladen...

Turkije laat acht mensenrechtenactivisten vrij

In Turkije zijn acht mensenrechtenactivisten vrijgelaten die werden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het proces was gisteren gestart en ging gepaard met heel wat internationale kritiek. De voorzitter van Amnesty International Turkije blijft wel in de cel.   

Gisteren startte in Istanbul het proces tegen 11 mensenrechtenactivisten op verdenking van "lidmaatschap van een terroristische organisatie", onder hen Tanil Kiriç, de voorzitter van Amnesty International Turkije, en Idil Eser, de directrice van Amnesty International Turkije. Er waren ook 2 buitenlanders bij, de Duitser Peter Steudtner en de Zweed Ali Gharavi. Ze riskeerden allemaal tot 15 jaar cel.

Op het proces kwam heel wat internationale kritiek. Regeringen, instellingen en beleidsmakers riepen op tot de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke" vrijlating van de mensenrechtenactivisten. Ook Amnesty International deed de beschuldigingen al af als een "fictief samenraapsel van absurde en ongegronde beschuldigingen.".

De rechtbank in Istanbul heeft nu beslist om 8 van de 9 beklaagden die in voorhechtenis zitten, vrij te laten. Steudtner en Gharavi kregen volgens hun advocaat geen voorwaarden opgelegd en zijn van plan om het land zo snel mogelijk te verlaten. Voor de anderen gelden wel voorwaarden.

AI-voorzitter Taner Kiliç moet in de cel blijven. Het proces tegen hem en de twee andere personen die eerder al op borgtocht vrijgelaten waren, wordt in november voortgezet.

Meest gelezen