Videospeler inladen...

Baetens: "Er zit veel spanning in "Tabula rasa", maar we nemen onze tijd"

Vanavond start op Eén "Tabula rasa", een nieuwe 9-delige fictiereeks die op Film Fest Gent al lovend onthaald werd. De thrillerreeks werd geschreven door Veerle Baetens (samen met Malin-Sarah Gozin en Christophe Dirickx) die ook de hoofdrol speelt.  

"Tabula rasa" vertelt het verhaal van Annemie D'Haeze (Veerle Baetens). Zij weet mogelijk meer over een onrustwekkende verdwijningszaak, maar ze lijdt aan geheugenverlies. Naarmate ze dieper verstrikt raakt in het raadselachtige doolhof van haar verleden, neemt de angst toe en gaat ze iedereen wantrouwen.

"Het idee is ontstaan door een combinatie van: wat wil ik spelen en Malin die afkwam met het idee van amnesie", vertelde Baetens deze week in "De ochtend" op Radio 1.   "We zijn -zoals Malin het mooi zegt- beginnen te koken met de ingrediënten die er waren. Voor mij was het schrijven echt een leerschool. Het was fantastisch om het gaandeweg van Malin en Christophe te kunnen leren. Ik heb altijd een dubbel gevoel gehad: wil ik wel voor die camera staan? In je kamer kan je gewoon wat zitten tekenen, schrijven of piano spelen, wat aanrommelen."

Is de reeks uiteindelijk geworden wat Baetens zich had ingebeeld? "Er zijn natuurlijk drie schrijvers, dat zijn drie ideeën. Iedereen heeft zijn voorstelling van het huis, dan moet je zoeken naar wat het zou kunnen zijn. Bij dat proces was ik niet betrokken. Maar het huis is perfect. De realiteit zorgt er wel voor dat je moet gaan aanpassen wat je geschreven hebt. Maar de basis en de sfeer waren er."  

Dat er veel vrouwen bij deze productie betrokken zijn (Kaat Beels is een van de regisseurs, nvdr), is toeval, benadrukte Baetens. "Malin en ik waren aan elkaar voorgesteld. Wij vonden wel dat we een man nodig hadden voor het scenario. Maar naar de functies op de set is er niet bewust gekozen."

Volgens VRT-filmjournalist Ward Verrijcken is het de beste Vlaamse fictie ooit, wat Baetens een "waw" ontlokte.  De reeks is volgens Baetens dan ook anders dan andere Vlaamse fictiereeksen.  "In de trailer zit veel spanning, dat zit in de serie ook, maar we nemen onze tijd. Ik heb net "Mindhunter" van David Fincher gezien. Dat gaat enorm traag. Dit is niet traag, maar we nemen wel onze tijd om bijvoorbeeld de familie te zetten. Het is filmisch, want alles is traag bewegend, à la Hitchcock, gedraaid."

Producer Helen Perquy gaf eerder in "De wereld vandaag" al aan dat ook de interesse uit het buitenland groot is. "Het buitenland is altijd fijn omdat het dan een langer leven beschoren is", reageerde Baetens. "Sowieso komt de reeks in Duitsland uit, omdat ze co-producent zijn, maar ik heb geen flauw benul waar het al allemaal zit."

Naast Veerle Baetens spelen ook Stijn Van Opstal, Hilde Van Mieghem, François Beukelaers, Lynn Van Royen, Natali Broods, Tom Audenaert, Gène Bervoets, Peter Van Den Begin en Jeroen Perceval mee in de psychologische thrillerreeks.  "Tabula rasa" (16+) is vanaf vanavond te zien op Eén, om 21.30 uur.  

Ook in "Van Gils & Gasten" op Eén gaf Baetens tekst en uitleg bij "Tabula rasa". Dat deed ze samen met Van Mieghem. Dit gesprek kan u in de video bovenaan dit artikel bekijken.

VRT

Meest gelezen