Videospeler inladen...

Vercruysse: "Kenyatta wint verkiezingen vandaag, maar zal ongeloofwaardig zijn"

Vandaag trekken de Kenianen opnieuw naar de stembus, maar gisteren nog riep oppositieleider Raila Odinga op om niet te gaan stemmen. "De zittende president Uhuru Kenyatta staat daardoor al vast als overwinnaar", zegt VRT-journalist Stijn Vercruysse vanuit Kenia in "De ochtend". "Hij wordt zo ook een ongeloofwaardig president."

Afgelopen zomer is huidig president Kenyatta herkozen als president van het Afrikaanse land. Oppositieleider Odinga heeft toen protest aangetekend en verrassend genoeg is het Keniaanse hooggerechtshof hem daarin gevolgd. Vandaag worden er nieuwe verkiezingen gehouden, al zijn er verschillende pogingen geweest om die tegen te houden.

De Keniaanse Hoge Raad moest zich gisteren uitspreken over een verzoek om de verkiezingen tegen te houden. "Slechts 2 van de 7 rechters zijn komen opdagen", zegt Vercruysse daarover. "De andere konden er om een of andere reden niet zijn. Wellicht, omdat ze bang waren." Doordat ze met te weinig waren, kon er geen uitspraak worden gedaan, waardoor de verkiezingen vandaag gewoon doorgaan.

Oppositieleider Odinga roept nu op tot een boycot van de stembusgang. "De vorige verkiezingen waren tussen de twee kandidaten. Vandaag gaat het tussen wel of niet gaan stemmen", zegt Vercruysse nog. "Hierdoor staat president Kenyatta al vast als winnaar, maar hij zal niet geloofwaardig zijn. Dat is nefast voor Kenia dat als voorbeeldland geldt voor de regio."

Volgens Vercruysse zegt zelfs de kiescommissie zelf dat de verkiezingen niet goed zullen verlopen. "Na deze verkiezingen zullen de twee politieke leiders moeten samen zitten om tot een oplossing te komen, want de mensen zijn het grondig beu." Dat de politieke impasse de economische groei fnuikt is veel Kenianen een doorn in het oog. "Misschien zullen er nieuwe verkiezingen moeten komen met een hervormd kiessysteem."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen