Videospeler inladen...

Verkiezingen in Kenia : stembureaus dicht, verwarring troef

De stembureaus zijn dicht in Kenia. De nieuwe stembusgang is de hele dag verstoord door rellen en een boycot door de aanhangers van oppositieleider Raila Odinga. Die vindt ook de nieuwe stembusgang niet geloofwaardig. Door het geweld, met al 4 doden, worden de verkiezingen op een aantal plaatsen uitgesteld.

Rokende autobanden, wegen versperd door grote stenen, geblokkeerde stembureaus, een kat-en-muisspel tussen jongeren en de politie. Dat is het beeld op verschillende plaatsen in de hoofdstad Nairobi, in Mombasa en op plaatsen in het westen, met Kisumu, de uitvalsbasis van Raila Odinga.  Odinga staat nog officieel op de lijst, maar hij vindt ook de nieuwe stembusgang ongeloofwaardig. De oproep aan zijn aanhangers om rustig thuis te blijven, krijgt weinig gehoor. 

Onze ploeg in Nairobi is in de sloppenwijk Kibera gaan filmen. "Hier is de hele dag geprotesteerd door zijn tientallen jonge aanhangers van Odinga, ze gooien met stenen, tot in de stembureaus, de politie pakte hen aan met traangas en door in de lucht te schieten met scherp of met rubberkogels", zegt Stijn Vercruysse. (zie video)

Kisumu opnieuw broeihaard van verzet

Ook in het westen is het de hele dag onrustig geweest. In Homa Bay en in Kisumu, viel telkens een dode door politiekogels. Kisumu is de uitvalsbasis van Raila Odinga. Daar staken betogers banden in brand en blokkeerden ze straten en kiesbureaus. Daardoor konden heel wat kiezers niet gaan stemmen.

 

De oppositie is geslaagd in zijn opzet om de stembusgang te verstoren.

 

Stijn Vercruysse, journalist VRT-nieuws

"Wij zijn in een stembureau geweest in Nairobi waar om 3 uur nog maar 1 stembiljet in de stembus was gestoken", zegt Stijn Vercruysse. De oppositie wilde een boycot en is daarin geslaagd.   Door de onveiligheid heeft de kiescommissie beslist om in 4 woelige regio's in het westen de verkiezingen uit te stellen tot zaterdag.

Volgens President Kenyatta is de stembusgang op 90 procent van het grondgebied rustig verlopen. Maar volgens waarnemers lijken de kiezers toch veel minder talrijk te zijn opgekomen dan in augustus. Toen won president Kenyatta met 54 procent, maar de uitslag werd nietig verklaard door het Hooggerechtshof wegens "onwettigheden en onregelmatigheden". Ook nu zijn er al aanwijzingen van kiesbedrog. 

Zijn de lessen van 2007 geleerd?

Kenia heeft al vaker verkiezingsgeweld ondergaan. In 2007 liepen de omstreden verkiezingen uit de hand, er vielen 1000 doden. Het geweld had ook een etnische ondertoon, door de rivaliteit tussen de Kikuyu van president Kenyatta en de Luo van oppositieleider Odinga, die nog nooit een president hebben gehad. 

De overheid zegt dat de lessen geleerd zijn. Maar toch zijn er opnieuw tientallen doden gevallen sinds de geannuleerde stembusgang van augustus. Human rights Watch en Amnesty international zeggen dat de Keniase politie 67 oppositieleden heeft gedood sinds de resultaten werden bekendgemaakt. 

Meest gelezen