AFP or licensors

Verwarring rond verklaring Catalaanse minister-president Puigdemont

Roept Catalonië vervroegde verkiezingen uit of niet? Al sinds vanmiddag gonst het van de geruchten dat minister-president Puigdemont vervroegde verkiezingen zou uitroepen. Maar een aangekondigde persconferentie werd eerst uitgesteld, daarna opgeschort.

Vanmiddag waren nagenoeg alle Spaanse media er zeker van: de Catalaanse minister-president Puigdemont zou het parlement ontbinden en vervroegde parlementsverkiezingen aankondigen. Die zouden dan op 20 december plaatsvinden. Om 13.30 uur zou Puigdemont zijn beslissing meedelen tijdens een persconferentie. 

De beslissing volgde na urenlang overleg, vannacht en vanochtend,
tussen de regeringspartijen, waarbij de Catalaanse socialisten en ondernemers zouden hebben bemiddeld. 

Grote druk

De druk was dan ook hoog, want vandaag begint in een Spaanse
senaatscommissie het activeren van grondwetsartikel 155. De Spaanse regering wil daarmee de Catalaanse regering naar huis sturen en tijdelijk het bestuur van de regio overnemen. Er bestaat geen twijfel dat de Senaat vrijdag zal instemmen met het plan van de regering.

Om te vermijden dat het zover zou komen, had de Catalaanse regering drie opties. Ze kon eenzijdig de onafhankelijke republiek uitroepen. Een tweede optie was de onafhankelijkheid uitroepen en meteen grondwetgevende verkiezingen organiseren. De derde optie was vervroegde verkiezingen uitschrijven. 

Vanmiddag leek het nog alsof Puigdemont dus voor de laatste optie had gekozen. In ruil zou hij van Madrid verwachten dat ze de procedure van artikel 155 stopzet om de autonomie van Catalonië af te nemen.

Uitstel wordt afstel

Maar plots veranderden de berichten. Om 13.30 uur was op het livesignaal uit Barcelona alleen maar een leeg spreekgestoelte te zien. De persconferentie was met een uur uitgesteld, zo viel te horen. Uitstel blijkt (voorlopig) afstel: de Catalaanse regering laat weten dat de persconferentie is opgeschort. Een verklaring gaf ze er niet bij.

De verwachting is dat Puidgemont zijn verklaring in het Catalaanse parlement zal afleggen, dat komt om 18 uur bijeen. 

Meest gelezen