Videospeler inladen...

Wat kunnen de geheime JFK-documenten ons nog leren?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft beslist om 300 documenten over de moord op president John F. Kennedy voorlopig niet vrij te geven. De resterende 2.800 documenten die nog geheim waren, zijn wel gepubliceerd, zoals een wet voorgeschreven had. Maar of we daar veel wijzer van zullen worden?

Het is 53 jaar en 11 maanden geleden, maar wie er achter de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy zit, is nog altijd voer voor speculanten, journalisten, historici en politici. Officieel handelde de moordenaar van JFK, Lee Harvey Oswald, alleen. Maar in 2013, 50 jaar na de moord, geloofde 61 procent van de Amerikanen nog altijd dat er meer aan de hand is.  

Publicatie van 300 documenten nog uitgesteld

Een wet uit 1992 stelde dat alle documenten die te maken hebben met de moord op Kennedy, ten laatste op 26 oktober van dit jaar openbaar gemaakt moesten worden. President Donald Trump was de enige die daar een stokje kon voor steken. Uiteindelijk heeft hij beslist dat een 300-tal documenten nog niet gepubliceerd mogen worden. Dat gebeurde op vraag van de veiligheids- en inlichtingendiensten.

De meeste documenten zijn van de FBI en de CIA. Deze diensten hebben dan ook de meeste verzoeken ingediend om documenten voorlopig geheim te houden en de publicatie ervan met een half jaar uit te stellen . Volgens het Witte Huis had Trump geen andere keuze dan bepaalde documenten voorlopig nog tegen te houden.

De komende zes maanden wordt onderzocht of publicatie een risico zou zijn voor de werkwijze van inlichtingendiensten en de nationale veiligheid.

Gaan we hiervan nu wijzer worden?

Zo'n 2.800 documenten zijn wel vrijgegeven, ze zijn gepubliceerd op de website van de Nationale Archieven van de Verenigde Staten. Maar of we daar ook wijzer van worden?

"De complottheorieën bloeien weer op", zei onze correspondent Michiel Vos in "Terzake" (zie video hieronder). "Het is vandaag een grote dag in JFK-land." Maar Vos heeft zo zijn twijfels of de nieuwe documenten die over de moord vrijgegeven worden,  ons echt wijzer zullen maken over wie of wat er achter zat.

Videospeler inladen...

Meest gelezen