Emilio Morenatti

Wil Puigdemont asiel in de Belgische ambassade?

In gesprekken met zijn entourage zou de Catalaanse minister-president Puigdemont de voorbije weken de piste hebben geopperd om asiel aan te vragen in een buitenlandse ambassade. Dat schrijft een Catalaanse krant. En België wordt als enige land met naam genoemd in het artikel. Zo zou Puigdemont willen vermijden om opgepakt te worden, als Spanje artikel 155 in werking zet en de autonomie van Catalonië opheft. Stel dat hij dat echt van plan is, kan hij dat zomaar? 

Er is iets als het verdrag van Wenen.

Dat bepaalt dat diplomaten en diplomatieke vertegenwoordigingen immuniteit genieten in de landen waar ze te gast zijn. Ook iedereen die binnen in een ambassade verblijft, valt onder dat verdrag. In principe mag niemand de ambassade binnen zonder toestemming van de ambassadeur.

Concreet: als Puigdemont de Belgische ambassade zou binnenwandelen, dan kan de Spaanse politie hem daar niet arresteren.

Julian Assange

Puigdemont zou in dat geval zelfs geen asiel moeten aanvragen. Hij is een EU-onderdaan, en dan hoef je geen asiel aan te vragen bij een ander land van de EU.

Dat lag anders bij een andere bekende ambassade-gast: Julian Assange. Hij had de Australische nationaliteit en vroeg asiel aan in de Ecuadoraanse ambassade.

Puigdemont zou in zo’n geval enkel gebruik maken van de diplomatieke onschendbaarheid van de ambassade.

Waar zou hij terechtkunnen?

Theoretisch gezien zou Puigdemoint kunnen aankloppen bij de Belgische ambassade, maar ook bij de Vlaamse vertegenwoordiging in Spanje.

Probleem: beide liggen in Madrid. Niet evident voor Puigdemont wellicht om daar te geraken als hij dreigt opgepakt te worden. 

In Barcelona is er een vestiging van Flanders Investment and Trade, maar daar geldt de onschendbaarheid niet.

België heeft wel een consulaat in Barcelona. En daar geldt dan weer wél de onschendbaarheid. Zonder toestemming van de consul kan de politie hem binnen het consulaat niet oppakken.

Meest gelezen