Videospeler inladen...

Sectorvereniging: "Accijnsverhoging alcohol bezorgt staatskas financiële kater"

In november 2015  werden de accijnzen op alcohol flink verhoogd. Sindsdien is de verkoop van alcohol en vooral van sterkedranken fors gedaald. De sectorvereniging Vinum et Spiritus heeft berekend dat de staatskas daardoor 356 miljoen euro is misgelopen aan accijnzen en btw. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) betwist die cijfers.

Twee jaar geleden besliste de federale regering om de accijnzen op wijn en sterkedrank flink te verhogen. Een fles sterkedrank werd gemiddeld 2,6 euro duurder. Die maatregel moest extra geld opbrengen om de taxshift te financieren. Maar volgens Vinum et Spiritus, de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken, vallen de inkomsten uit accijnzen en btw tegen omdat er minder alcohol is verkocht. Van begin 2016 tot september 2017 zou de schatkist hierdoor 356 miljoen euro zijn misgelopen.

Ook de doelstelling om de Belg minder alcohol te laten drinken, is volgens Geert Van Lerberghe van Vinum et Spiritus niet gehaald. Ook al is de verkoop van bv. whisky en gin met 21 procent gedaald in 2016.  Veel Belgen halen hun sterkedrank steeds meer in het buitenland, meestal in Frankrijk. Maar ook online wordt er meer alcohol gekocht en illegaal gestookte alcohol wordt meer gedronken.

Jobs onder druk

"Doordat er minder alcohol gedronken wordt in België staat de sector onder druk", zegt Geert Van Lerberghe. "Grote bedrijven trekken weg naar het buitenland. Meestal volgt het personeel dan niet mee. En bij één op de vijf kleinere bedrijven zijn er banen verdwenen de voorbije twee jaar of zijn mensen regelmatig technisch werkloos." Dat blijkt uit een steekproef bij leden van de federatie.

Vinum et Spiritus pleit voor een aanpassing van het beleid. De impact van een accijnsverhoging moet nauwkeuriger berekend worden, klinkt het. En het gezondheidsbeleid zou zich moeten toespitsen op mensen met een problematisch alcoholgebruik in plaats van algemene maatregelen te nemen. Dat gebeurt vandaag in Nederland.

MR vice-premier en oud-minister van Financiën Didier Reynders vindt dat de accijnstarieven voor zware dranken opnieuw bekeken moeten worden. Maar daar moet een grondige evaluatie aan vooraf gaan. Reynders vindt dat het absoluut noodzakelijk is om onze prijzen te vergelijken met die in het buitenland.

Niet terugschroeven

Een aanpassing van de accijnstarieven is volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) niet aan de orde. Het kabinet benadrukt dat een vergelijking van de cijfers alleen kan als je dezelfde periodes naast elkaar legt. Het alcoholverbruik ligt in sommige maanden immers hoger, bijvoorbeeld tijdens de zomer of op feestdagen.

De terugval in het verbruik eind 2016, was al bekend. Maar volgens het kabinet-Van Overtveldt is er in 2017 sprake van een stabilisering. Nog volgens het kabinet valt in de inkomsten uit die accijnzen geen daling af te lezen.

Ondoordachte maatregelen van deze regering kosten nu ook jobs.

Meryame Kitir, SP.A

De oppositie schiet met scherp op de regering. "Naast de hogere factuur voor de mensen, slaat de taks een gat in de begroting van maar liefst 356 miljoen euro", reageert Kamerfractieleidster Meryame Kitir van SP.A. Haar collega bij Vlaams Belang, Barbara Pas, roept de regering op om de accijnsverhogingen terug te schroeven.

Meest gelezen